Krav och villkor vid låneansökan om privatlån

Ett privatlån ansöker man till om man behöver låna pengar för att köpa kapitalvaror, renovera hus eller köpa bil. Det gemensamma är att banken inte kräver någon säkerhet för lånet, till skillnad mot ett bostadslån. För att få låna ställs vissa krav på dig som låntagare. Här kan du läsa om grundkraven och villkoren för att kunna ansöka om ett privatlån hos svenska banker idag.

Nästan alla banker har idag lagt ut ansökningsprocessen på internet, både för att förenkla för sig själva och för oss som kunder. För att få ansöka måste man uppfylla vissa grundkrav.

Kraven krav kan skilja sig åt banker emellan och vem du då kan vända dig till beror på dina omständigheter. Det kan röra sig om ålder, inkomst och betalningsanmärkningar.

Ålderskrav

Hur gammal man måste eller får vara kan skilja sig åt en del. Det är då inte bara minimiålder som långivaren kan ställa krav på. Även äldre personer kan nekas lån på grund av för hög ålder.

Banken ser en risk i betalningsförmågan hos pensionärer med låg inkomst men också risk för sjukdom och dödlighet.

Långivare ställer krav på ålder för ansökan om privatlån
Foto: Terrence McNally (Wikimedia Commons & Flickr)

Vanliga ålderskrav är att man måste ha fyllt 18, 20, 21 eller 22 år. De allra flesta har ingen övre åldersgräns för ansökanden utskrivet på sina hemsidor. Men vissa banker och kreditgivare har ett maxtak och det brukar då ligga kring 70-75 år.

Ett sätt för äldre personer som har en bostad med låg belåning är att ta så kallade kapitalfrigöringskrediter. Två såna aktörer är Bluestep och Svensk Hypotekspension. Hypoteket är också en bolåneaktör som vi frågat och inte tillämpar max åldersgräns för bolån.

Inkomstkrav

Din betalningsförmåga hänger mångt och mycket ihop med vad du tjänar, får i bidrag eller lyfter i pension. Varje långivare ställer därför krav på en minsta årsinkomst.

Det exakta beloppet är olika från bank till bank och kan variera från 80 000 kr upp till 250 000 kr. Inkomsten ska dessutom vara fast och så säker som det går. Generellt är det så att en fast anställning och en hög lön gör det lättare att få låna pengar.

Det finns undantag för den som inte har en fast inkomst. Det kan vara visstidsanställda, timanställda eller egna företagare. Läs mer om vad vi skrivit om att söka lån utan fast anställning.

Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden

Det tredje stora kravet är att du inte får ha några betalningsanmärkningar, i alla fall inte några aktiva sådana. Du kan ha haft anmärkningar tidigare, men att det gått så pass lång tid (36 månader) att de inte längre finns kvar hos kreditupplysningsföretagen.

Betalningsanmärkningen är som namnet avslöjar en anmärkning att du inte klarat av att betala. Det är nog inte så svårt att förstå hur banken resonerar kring sådana. De vill ha betalt, i tid, varje gång. Man får helt enkelt inte missa att betala sina räkningar och lån i tid.

En skuld hos Kronofogden ger ännu sämre kreditbetyg eftersom det vittnar om stora svårigheter att betala. Det kan finnas långivare som har överseende med en enstaka anmärkning men som absolut inte skulle bevilja lån om skuldsaldo hos Kronofogden samtidigt existerar.

Rekommenderad vidare läsning om privatlån