Renoveringslån

Många som äger hus eller lägenhet vill någon gång renovera hemma. Kostnaden för renovering är olika stor för olika rum och beroende på hur renoveringen ska göras. För att finansiera ombyggnationen kan man ta ett renoveringslån.

Flera banker erbjuder vad de kallar för renoveringslån. Lånen kallas så men är i praktiken ett privatlån utan säkerhet. Det gäller att kolla upp villkoren för att förstå vad det är för typ av lån.

När man renoverar ett rum i sin bostad kan det innebära att värdet på huset eller lägenheten stiger. Det är viktigt att ta med det i kalkylen när man ska låna pengarna.

Många renoveringslån är uppbyggda som vanliga privatlån och de kan användas för konsumtion också. Berätta därför för banken vad du ska göra med pengarna. Säg att du vill låna för renovering.

Har du ett bolån i samma bank kan det göra att de är mer samarbetsvilliga och du får bättre villkor. En bostad som ökar i värde ger oftast bättre säkerhet för banken.

Renoveringslån tas ofta för att renovera badrum

Exempel på vanliga renoveringar i svenska hem

Här är en lista på vanligt förekommande renoveringar som görs i svenska bostäder. En del är ganska dyra och många väljer att låna till renoveringen medan andra kan man spara ihop till eller göra själv.

  1. badrum
  2. kök
  3. trappa
  4. fönster
  5. källare
  6. tvättstuga
  7. hall
  8. tak
  9. sovrum
  10. garage

Omvärdering för att baka in renovering i bolånet

När renoveringen är klar ska du snabbt begära en omvärdering av din villa eller bostadsrätt. Syftet med att värdera upp huset eller bostadsrätten efter renoveringen är för att kunna förhandla bättre villkor på lånet.

Om du har tagit ett privatlån för ombyggnationen kan du lösa det och då baka in renoveringen i bolånet. Det är bättre för dig eftersom du får en lägre ränta och kanske också slipper amortera, om du inte redan är högt belånad.

Höja bolånet för att renovera

Om man är lågt belånad är det bättre att ta ut mer lån på befintlig bostad för att göra sin renovering. Räntesatsen är lägre och det kommer bli en mycket billigare lösning för dig.

Om du bara har en belåningsgrad på 50-70% finns det goda möjligheter att banken kan bevilja ytterligare upplåning med ditt hus eller din lägenhet som säkerhet. Bolån är mycket billigare då bolåneräntan är lägre än för privatlån.

Kolla därför först om den möjligheten finns innan du undersöker vilka renoveringslån som skulle passa dig.

För att jämföra olika privatlån på en och samma gång kan vi rekommendera att använda en låneförmedlare.