Medlemslån via facket

Att vara med i facket kan vara bra ur många aspekter. Förutom att vara ett stöd för dig som arbetstagare kan du få direkta ekonomiska fördelar som medlem i ett fackförbund. Om du behöver låna pengar ger ditt medlemskap dig tillgång till medlemslån med förmånliga lånevillkor.

Flera av de svenska storbankerna erbjuder medlemslån i samarbete med olika fackförbund. Swedbank erbjuder en sån typ av lån till medlemmar i fackförbunden LO, TCO eller SACO. För att få låna måste man ha varit medlem i minst 6 månader. I övrigt gäller samma krav som vid tecknande av privatlån.

Både Nordea och SEB erbjuder också medlemslån. Till de bankerna finns både stora och mindre fackförbund anslutna som t.ex. Unionen, JUSEK och Svenska elektrikerförbundet. I vår senaste genomgång kan vi tyvärr inte hitta att Handelsbanken har några anslutna facklån.

Inbakat betalskydd i de fackliga medlemslånen

Om man blir sjuk, arbetslös eller tappar stora delar av sin inkomst kan den ekonomiska situationen snabbt bli pressad. I de fackliga medlemslånen finns det ofta inbakat ett betalskydd.

Om du till exempel blir sjukskriven kommer försäkringen att träda i kraft och täcka delar av din lånekostnad. Det ingår också ett livskydd som löser upp lånet i sin helhet i händelse av att du avlider. Det gör att dina arvtagare slipper handskas med olösta lån.

Läs mer om:

Kort om medlemslån hos Nordea

Privatlån hos Nordea ges till en lägre ränta om du är medlem i ett anslutet fackförbund. Lånet kan användas till att renovera, köpa bil eller lösa andra dyrare krediter.

Grupplivförsäkring ingår vilket innebär att om en låntagare under 65 år avlider löses krediten och den upplupna räntan.

Medlemslånet kan vara från 30 000 kr upp till som mest på 350 000 kr. Återbetalningstiden får maximalt vara 12 år och det är rak amortering som tillämpas. Vill du dock lösa lånet tidigare kan du göra det utan extra kostnad.

Till dig som medlem i ett anslutet fack bjuder Nordea på uppläggnings- och aviseringsavgift. Exempel på fackförbund som har låneavtal är:

  • JUSEK
  • Naturvetarna
  • Lärarnas Riksförbund
  • Svenska Byggnadsarbetareförbundet
  • Civilekonomerna
  • Unionen
  • Svenska Kommunalarbetareförbundet

Swedbanks lån till fackmedlemmar

Medlemslånen genom Swedbank är ganska lika de som Nordea ger. Maximalt lånebelopp för privatlånet är 350 000 kr men här måste man låna minst 50 000 kr. Återbetalningstiden är densamma från 2-12 år.

För att få låna förmånligt hos Swedbank måste man vara medlem i ett LO-förbund eller SACO-anslutet fackförbund. Medlemskapet måste vara minst 6 månader gammalt.

Både betalskydd och livskydd ingår. Inga avgifter för uppläggning eller avisering tas ut. För att kunna ansöka måste man vara kund hos Swedbank och ha ett bankkonto. Ansökan görs antingen direkt inloggad i Internetbanken eller via ett formulär på hemsidan.

Behöver du hjälp kan du ringa deras kundtjänst på 0771-221122 om du har telefonkod. Ring annars 0771-606500 för att få hjälp.

Swedbank erbjuder också medlemmar i facket en kontokredit. Det är en kredit som kan kopplas till lönekonto och som endast kostar när den används. Den kan uppgå till mellan 10 000 – 50 000 kr. Räntan på denna typ av kredit jämfört med kreditkort är något bättre. Räntan är rörlig men ligger just nu på 7,0%.

Om du ska köpa bil och är medlem i LO eller SACO finns ett speciellt billån att teckna. Swedbanks medlemsbillån kan täcka upp till 80% av bilens pris. Lånet ska betalas tillbaka på mellan 1-8 år beroende på bilens ålder.

Som vid så många andra billån måste köpet göras genom en auktoriserad bilhandlare. Läs mer här.

Medlemslån hos SEB

Hos SEB är det inte bara fackförbund som har avtal om förmånligare privatlån. Här finns föreningar som Beridna Högvakten, Adoptionscentrum och Företagarna med på listan.

Privatlånet kan tas på mellan 20 000 – 350 000 kr till en förmånlig ränta. Pengarna får användas fritt till att renovera, köpa en bil eller lösa dyra smålån.

Ansökan kan göras på hemsidan eller inloggad i internetbanken. Ett skuldebrev skickas hem för påskrift innan pengar kan betalas ut. Ett besked skickas via SMS inom 48 timmar. Den som ansöka genom telefon eller på ett bankkontor kan få besked direkt.

Den aktuella låneräntan var i juli 2017 4,68%. Alla medlemmar i facket, som uppfyller villkoren får denna ränta. Ansöker man om Enkla lånet kan räntan variera mellan 3,55-10,85% beroende på kreditbedömning.

Ett tips till dig som är villaägare, medlem i Lärarförbundet eller medlem i Hyresgästföreningen är att kolla in Lån & Spar Bank. De är specialnischade mot medlemslån till organisationer och deras medlemmar.