Freedom Finance

Affärsmodellen i Freedom Finance är att förmedla lån mellan låntagare och banker. Som förmedlare av lån har de lång historik och är en av de största i Sverige. Men hur bra är de och vad tycker de som använt sig av Freedom Finances tjänst?

Det juridiska namnet på det svenska bolaget är Freedom Finance Kreditservice AB. Företaget startade i engelska Manchester 1983 men öppnade kontor i Sverige 1999 under namnet Bolåneservice. Fyra år senare byttes namnet ut och fick det mer internationellt klingande namnet Freedom Finance.

Idag ingår det i Zmarta Group och det finns svenska kontor i Ängelholm och Stockholm. Verksamheten har också etablerat sig i våra grannländer Norge och Finland.

Varför vända sig till Freedom Finance?

Freedom Finance är ingen bank. Man kan inte låna pengar av de utan det är från deras anslutna banker som pengarna lånas. Så varför då inte gå direkt till banken utan via en mellanhand?

Det finns flera fördelar med förmedlare. Den som vill få bra lånevillkor bör inte vända sig till bara en enda bank. Man bör jämföra bankerna mot varandra och se vem som ger bästa lånet.

Det kan man göra på egen hand vilket kan vara ganska tidskrävande. Det är då låneförmedlare som Freedom Finance är en enklare väg. Genom en enda ansökan får man flera låneerbjudanden att ta ställning till.

Både privatlån och billång

De områden som Freedom Finance erbjuder förmedling av är Privatlån (Blancolån) och Billån. De har tidigare också hjälpt till med bolån men inte längre.

Privatlån på max 600 000 kr

För att Freedom finance ska behandla din låneansökan måste du vara minst 18 år, ha en årsinkomst på minst 100.000 kr och inte ha några obetalda skulder hos Kronofogden.

När du ansöker om privatlånet kan du låna från 5000 kr upp till 600.000 kr, utan säkerhet. Du får använda pengarna till vad du vill och väljer mellan 1-20 års amortering.

Räntan sätts individuellt utifrån dina förutsättningar och varierar vanligtvis från 2,95% – 26,05%. Den effektiva räntan är då 2,99 – 29,40%.

Ansökan gör du enkelt online. En ansökan är inte bindande för att teckna ett lån. Du får i lugn och ro möjlighet att välja något av lånen eller helt avstå.

Billån på upp till 500 000 kr

För att kunna ansöka om billånet finns det flera krav som måste vara uppfyllda. Det går bra att låna till både ny och begagnad bil som köps hos bilåterförsäljare eller privatperson. Bilen får dock inte vara äldre än 12 år och vid slutbetalning av lånet inte äldre än 14 år.

En kontantinsats på lägst 20% måste betalas till säljaren av bilen. Du kan låna mellan 10 000 – 500 000 kr. Hur mycket du får låna och vilken ränta du erbjuds bedöms individuellt.

Så ansöker man om lån online

Det är enkelt att använda Freedom Finance eftersom all ansökan sker via deras hemsida. Vill man komma i kontakt med en handläggare kan man dessutom ringa 24 timmar om dygnet, alla dagar i veckan. Deras telefonnummer är 0431-47 47 00. Att vara tillgänglig är något de värdesätter högt med tanke på de generösa öppettider som tillämpas.

När man blir kund får man tillgång till Mina Sidor hos Freedom Finance. Där kan man följa alla sina ärenden och sitt engagemang.

Om du har svårt att få lån kan Freedom Finance i samarbete med några av deras långivare  ge dig som är egen företagare, projektanställd eller har betalningsanmärkningar en ny möjlighet.

Banker och långivare som Freedom Finance samarbetar med

Om du ska få ett bra låneförslag eller inte beror mycket på vilka banker som Freedom Finance samarbetar med. De har valt att öppet visa bankerna på sin hemsida, precis som Lendo valt att göra.

De banker och långivare som finns angivna är – SevenDay, Wasa Kredit, Marginalen Bank, Nordax Bank, Forex Bank, Santander Consumer Bank, Bigbank, re:member, Resurs Bank, Swedbank, Lån & Spar Bank, Spring Finance, ICA Banken, KonsumentKredit, Ikanobanken, Collector, Villabanken, SVEA Direkt, Credento, Credex, Avida Finans, MoneyGo, Halens Privatlån och CashBuddy.

Det är en blandning av traditionella banker som erbjuder privatlån och aktörer som sysslar med lite dyrare snabblån på mindre belopp. Många av bankerna nekar ansökan om betalningsanmärkning finns medan andra kan acceptera anmärkningar.

Omdömen och åsikter om Freedom Finance

Eftersom de funnits så länge finns det lång erfarenhet från att hjälpa låntagare hitta bra alternativ. Det är lätt att hitta omdömen, åsikter och recensioner på sajter som Trustpilot. Där har de över 6 000 omdömen och ett snittbetyg på över 9 av 10. Det är inte många företag som lyckas nå så höga betygspoäng faktiskt.