Billån

Näst efter bolån är pengar till att köpa bil ett av de vanligaste lånen hos svenska hushåll. Ett billån tecknas med bilen som säkerhet och ges endast om du köper en ny eller begagnad bil hos en auktoriserad bilhandlare.

Eftersom bilen utgör säkerheten i lånet måste du se till att amortera i en takt som motsvarar minst bilens värdeminskning. Det finns alltså inga amorteringsfria billån.

Kontantinsats 20% vid billån

När du köper en bil och lånar pengar till köpet krävs att du lägger minst 20% i kontantinsats. Det finns reglerat i Konsumentkreditlagen (SFS 2010:1846). Insatsen kan utgöras av inbyte av en gammal bil med motsvarande 20% i värde. Du kan alltså låna upp till 80% av köpesumman för din nya bil.

Vit Ford Focus köpt med billån

Om du ska låna pengar till bilen via en bank vill de i regel alltid att du köper bilen genom en auktoriserad återförsäljare av bilar. För bankens räkning är detta viktigt eftersom de vill säkerställa att bilen noga kontrollerats och att värderingen är riktigt gjord.

Helförsäkring som krav från banken

Banken vill säkerställa att värdet på bilen hålls så konstant som möjligt. Det kan därför förekomma att långivaren ställer krav på att du måste helförsäkra din bil och att försäkringen löper minst lika länge som billånet.

Idag är banker inte bara långivare utan också försäkringsbolag. Det gör att de kan vara extra krävande kring helförsäkringen men du kan också använda detta för att pressa ut olika banker mot varandra. Se till helhetskostnaden och det skydd du får och ta in olika förslag från olika banker.

Inga lån till köp av äldre bilar

Om du ska köpa en begagnad bil kan det vara värt att veta att nästan inga långivare beviljar lån till köp av bilar äldre än 9 år. Bilen ska dessutom vara svensksåld och du som lånar måste vara mer än 18 år, ha fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Det finns dock undantag på långivare som faktiskt beviljar lån ändå, men till betydligt hårdare lånevillkor än andra billånegivare.

Privatlån för köp av bil

Om du ska köpa en äldre bil kan du såklart istället ta ett privatlån/blancolån utan säkerhet, eftersom banken då inte bryr sig om vad du ska ha pengarna till. Då kan du såklart också låna pengar för att köpa bilen privat utan att gå via en auktoriserad bilhandlare.

  LångivareMin BeloppMax BeloppÅterbetalningDirektlänk
Läs mer om Freedom Finance billån5 000 kr600 000 kr1 – 18 år Freedom Finance
Ikanobanken10 000 kr350 000 kr3 – 12 årIkano Bank

Med reservation för ändrade villkor. För aktuella villkor och räntor se respektive långivares hemsida.

Billån med betalningsanmärkning

Att ha en betalningsanmärkning kan sätta käppar i hjulet, ett uttryck som blir extra tydligt i detta sammanhang. Att ha en betalningsanmärkning behöver ju dock inte betyda att betalningsförmågan är dålig och att man har problem med att betala räkningar och lån.

För den som har en anmärkning i bagaget finns det långivare som kan acceptera ansökningar om lån ändå. Vi har hittat flera långivare du kan vända dig till. Lånen de ger är inga dedikerade billån, utan privatlån man kan ta och använda till vad man vill.

Namn
Typ av lån
Lånebelopp
Låneperiod
freedom-finance140
Privatlån
5.000 – 600.000 kr
1-18 år
Freedom Finance är en låneförmedlare som samarbetar med flera olika långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkning.
bluestep140
Privatlån
10.000 – 350.000 kr
1-15 år
Bluestep är kända för att vara givmildare än sina konkurrenter när det gäller anmärkningar, anställningsformer och årsinkomster. Man kan ha upp till 10 betalningsanmärkningar.
lendo-140
Privatlån
10.000 – 600.000 kr
1-15 år
Lendo är en låneförmedlare och har samarbeten med långivare som tillåter betalningsanmärkningar. Maxbeloppet är då 150 000 kr om du har en anmärkning. Du måste kunna styrka inkomst på minst 120 000 kr per år och du får inte ha skuld hos Kronofogden.

Låna pengar till köp av andra fordon

Mer om att köpa och sälja bil