Köpa ut en sambo

Vid en separation som sambo kan antingen sambolagen eller ett samboavtal reglera hur en bostad ska delas upp. För den som vill köpa ut en sambo är det viktigt att ha koll på reglerna och vad som eventuellt finns avtalat.

Sambolagen om bostaden som egendom

Ett par som ska separera och inte är gifta ska dela på sin bostad 50/50 enligt sambolagen. Det gäller oavsett vem som initialt köpt bostaden och vem som betalat vad under tiden paret varit sambos.

Bostaden är en så kallad samboegendom såvida det inte finns ett upprättat samboavtal. Det är precis samma förfarande kring gifta par som också ska dela på bostaden hälften var.

Så kan du lösa ut din sambo

Att upprätta en bodelning är ett enkelt förfarande för att köpa ut sin sambo från bostaden. Fördelen är att den inte behöver säljas på marknaden och därför undviker paret kostnaden för lagfart (för villa) och eventuell vinstskatt. Ett sådant förfarande kan gå till i följande tre steg:

  1. Bestäm bostadens marknadsvärde
  2. Fiktivt mäklararvode
  3. Kalkyl på ersättningen

1 – Värdera bostaden med mäklare

Det är viktigt att bostaden värderas enligt rådande marknadsvärde för båda parter i affären. Det finns många mäklare som gratis kommer och gör muntliga värderingar. Vill man ha den skriftligt brukar de någon tusenlapp för ett sådant dokument.

Tänk på att eftersom ni inte kommer lägga ut objektet till försäljning så får ni bara mäklarens gissning. Ta därför hem tre eller fler oberoende mäklare och dra ett snitt på deras värderingar.

2 – Fiktivt mäklararvode

Skäligt är att ta med ett fiktivt arvode som en mäklare hade fått vid en riktigt försäljning. Nånstans mellan 1,75%-2% är en rimlig nivå men även här kan du ju låtsas att du ska sälja och ta in offerter för att få veta vilka arvoden mäklare i ditt område tar.

3 – Kalkylen

Sista steget är att ta fram kalkylbladet och räkna ut vilken summa som den avflyttande sambon ska erhålla. Det är här viktigt att räkna in ”innestående” vinst som bostaden skulle ha sålts med. Därtill ska 22% vinstskatt räknas bort för att få fram det som kallas skiftesvärde.

Ett exempel på en kalkyl kan se ut så här:

NamnBelopp
Marknadsvärde 4 000 000 kr
Inköpspris– 3 200 000 kr
Renoveringar (avdragsgilla)– 125 000 kr
Fiktiva mäklararvodet– 80 000 kr
VINST 595 000 kr
Marknadsvärde 4 000 000 kr
Vinstskatt (22% av VINST)– 130 900 kr
Fiktiva mäklararvodet– 80 000 kr
BELOPP ATT DELA LIKA PÅ 3 789 100 kr
Ena Sambons Hälft 1 894 550 kr
Lån på bostaden 2 500 000 kr
Halva lånet 1 250 000 kr
Sambon köpes ut för 644 550 kr

OBS! Detta är bara ett exempel på en kalkyl för att köpa ut en sambo med enkelt förfarande. Det finns flera sätt att göra det på genom vanligt utköp om ena parten vill bo kvar eller en försäljning av bostaden om ingen vill bo kvar. För att uppgörelsen ska gå rätt till är det rekommenderat att upprätta ett avtal och ta hjälp av juridisk rådgivning.