Blancolån

Blancolån

Ett blancolån är ett lån av pengar utan ställd säkerhet och är ett annat namn på Privatlån. Motsatsen till ett blancolån kallas för hypotekslån och lånet är där säkrat med en inteckning i en egendom, t.ex. villan i ett villalån. Lånet tas också oftast för privatkonsumtion.

Vid ansökan om ett blancolån görs i regel en kreditupplysning av dig som låntagare. Det är din betalningsförmåga som är långivarens säkerhet. Din taxerade inkomst, betalningsförmåga och tidigare betalhistorik bedöms.

Räntan på blancolån sätts fritt

Det finns inga lagar som bestämmer hur räntesatsen ska sättas för ett blancolån. Därför kan räntekostnaden variera stort. Oftast tillämpas individuell räntesats utifrån den enskilde låntagarens inkomst och betalförmåga.

Om långivaren bedömmer att du har en god betalförmåga utgör du en mindre risk och du får därmed en lägre räntesats på ditt lån. Har du däremot låg inkomst eller små marginaler i din privatekonomi får du en högre räntesats eftersom banken anser att de tar en högre risk i att bevilja ett lån till dig.

Effektiva räntan viktigast vid jämförelse av blancolånen

Om du vill jämföra olika bankers blancolån är det den effektiva räntan du ska titta på. Den ska, enligt konsumentkreditlagen, finnas angiven i all marknadsföring av lån över 1500 kr. Den effektiva räntan är den verkliga kostnaden per år som du betalar. Det inkluderar inte bara räntan utan också uppläggningsavgift, aviavgifter och andra eventuella avgifter.

Kreditkort att betrakta som blancolån

Ett kreditkort med beviljad kredit är att betrakta som ett in blanco lån eftersom du med det kan konsumera och göra inköp direkt men betala med framtida inkomster. Är du mer intresserad kan du läsa vår guide om kreditkort.