Samlingslån

Under de senaste åren har det skapats en ny term inom lånebranschen – samlingslån. På grund av att många människor tar flera dyra smålån och kreditskulder har banker börjat erbjuda möjlighet att baka ihop lån. Denna metod för att sänka räntekostnader har också gjorts populär genom att TV-programmet Lyxfällan på TV3 ofta använder det för att hjälpa deltagarna i programmet.

Samlingslånet är helt enkelt ett helt nytt lån som tas för att kunna lösa andra dyra lån och krediter. Syftet är att kunna baka ihop alla låneskulder till ett enda lån. En praktisk fördel med det är att man bara behöver betala av till en enda långivare. Men det finns en annan viktigare fördel och det är den ekonomiska biten.

Samla dyra lån och krediter

Erbjudanden om att låna pengar exponeras vi idag för överallt. Var och varannan butik har samarbeten med kreditkortsföretag och lockar med avbetalning och bonusinsamling. Smålån och kreditkortsskulder är dyra lån. Beloppen man lånar är ganska små och räntan kan därmed se liten ut. Vi luras lite grann av vår oförmåga att se räntekostnad som procentsats istället för absolut belopp.

En vanlig ränta på ett kreditkort är 10-20% i effektiv årsränta. Räntan på småkrediter och sms-lån kan vara över 1000%.

Räntan på privatlån är betydligt lägre och det är här möjligheten till att sänka lånekostnaden finns. Ett samlingslån är i praktiken ett privatlån. Räntan på privatlånen sätts individuellt men en ränta neråt 3-5% är inte ovanligt. Det skulle alltså kunna leda till mer än en halvering av lånekostnaden att samla dyra lån och krediter.

Baka ihop flera små lån till ett större

När man bakar ihop lån går det till så att man ansöker om ett privatlån hos en långivare. Ofta frågar de om syftet med lånet är att just samla och lösa andra lån.

Baka ihop och lös dyra lån och krediter med samlingslån

Börja med att summera ihop alla lån och krediter du tänker lösa. Om det finns tydligt angivet, notera gärna vilken kostnadsränta varje lån bär. Ansök om ett tillräckligt stort belopp så att du täcker totalsumman.

Om du blir beviljad ett lån och fått utbetalning ser du till att direkt lösa alla de smålån och kreditskulder du har.

Jämför samlingslån hos låneförmedlare

En sak att tänka på är att låneansökningar innebär kreditförfrågningar hos upplysningsföretag som till exempel UC. För varje förfrågan finns risken att din kreditvärdighet sjunker och det kan göra det svårt att få nya lån i framtiden.

Du kan om du vill vända dig till en enskild bank som ser ut att ha bästa lånevillkoren. Ett annat alternativ är att låta en låneförmedlare inhämta kreditupplysningen och samtidigt begära offerter på lån från flera banker samtidigt. Det ger bara en UC istället för flera. Att gå via en låneförmedlare är gratis och förenklar en hel del.

Här kan du läsa mer om låneförmedlare.