Samlingslån för att sänka lånekostnader

Under de senaste åren har det skapats en ny term inom lånebranschen. På grund av att fler och fler tar många smålån och har flera kreditskulder har banker börjat erbjuda vad de kallar för samlingslån. Det har också gjorts populär genom att TV-programmet Lyxfällan ofta tar till det som standardgrepp för att hjälpa deltagarna i programmet.

Namnet kanske för en del är tydligt men det kan vara missvisande för andra. Samlingslånet är ett nytt lån man tar för att lösa flera andra skulder. Syftet är att kunna baka ihop alla låneskulder till ett enda lån. En given fördel med det är att man bara behöver betala av till en enda långivare. Men det finns en annan viktigare fördel och det är den man ska försöka eftersträva.

Sänka lånekostnaden med samlingslån

Erbjudande om att låna pengar förekommer överallt. Var och varannan butik har egna samarbeten med kreditkortsföretag och lockar med avbetalning och bonusinsamling. Smålån och kreditkortsskulder är dyra lån. Beloppen man lånar är ganska små och räntan kan därmed se liten ut. Men vi luras lite grann av vår oförmåga att se räntekostnad som procentsats istället för absolut belopp.

En vanlig ränta på ett kreditkort är 10-20% i effektiv årsränta. Räntan på småkrediter och sms-lån kan vara över 1000%.

Räntan på privatlån är betydligt lägre och det är här möjligheten till att sänka lånekostnaden finns.

Ett samlingslån är i praktiken ett privatlån. Räntan på privatlånen sätts individuellt men en ränta neråt 4-5% är inte ovanligt. Det skulle alltså kunna leda till mer än en halvering av lånekostnaden att samla dyra lån och krediter.

Lösa flera små dyra lån

När man samlar ihop lån går det till så att man ansöker om ett privatlån hos en långivare. Ofta frågar de om syftet med lånet är att just samla och lösa andra lån.

Börja med att summera ihop alla lån och krediter du tänker lösa. Om det finns tydligt angivet, notera gärna vilken kostnadsränta varje lån bär. Ansök om ett tillräckligt stort belopp så att du täcker totalsumman. Om du blir beviljad ett lån och fått utbetalning ser du till att direkt lösa alla de smålån och kreditskulder du har.

Jämför samlingslån hos låneförmedlare

En sak att tänka på är att låneansökningar innebär kreditförfrågningar hos upplysningsföretag som till exempel UC. För varje förfrågan finns risken att din kreditvärdighet sjunker och det kan göra det svårt att få nya lån i framtiden.

Du kan om du vill vända dig till en enskild bank som ser ut att ha bästa lånevillkoren. Ett annat alternativ är att låta en låneförmedlare inhämta kreditupplysningen och samtidigt begära offerter på lån från flera banker samtidigt. Det ger bara en UC istället för flera. Att gå via en låneförmedlare är gratis och förenklar en hel del.

Här kan du läsa mer om låneförmedlare.