Låna ut pengar

Med den moderna tekniken har möjligheterna att låna ut pengar för att få högre avkastning blivit bättre. Det är idag inte bara banker som tjänar pengar på utlåning. Nu kan även privatpersoner och företag låna ut sitt överskott till andra privatpersoner eller företag i behov av kapital.

Peer-2-peer utlåning som investering

Att skapa avkastning på sitt kapital och sina tillgångar bygger ekonomiska muskler för framtiden. Att låta pengarna ligga på ett sparkonto är visserligen som att låna ut till banken. Räntan på pengarna där är dock inte tillräckligt hög för att motstå inflationen.

Genom att låna ut pengar till andra privatpersoner eller företag kan man få bättre avkastning än sparräntan. Utlåningen sker genom olika plattformar där en 3:e part tar hand om all administration.

låna ut pengar, mobil överföring
Med mobilen kan man låna ut pengar och få avkastning.

Den som behöver låna pengar vänder sig till plattformen för att ansöka om lån. Den som har pengar att investera vänder sig också till plattformsägaren för att låna ut sina pengar. Där möts alltså kapital och kapitalbehov utan att en bank behöver vara inblandad. Den här tekniken, som bryter traditionella mönster, brukar ibland också kallas för disruptive technologies.

Så funkar utlåning

Ett antal aktörer har startat upp i Sverige och fått ganska bra snurr på in- och utlåning. Upplägget är lite olika men rent generellt är det bra att fördela ut pengarna du lånar ut på olika projekt.

En av uppgifterna för en mellanhand är att göra kreditbedömning. Du som lånar ut ska få en chans att värdera risken i förhållande till potentiella avkastningen. Även om det anges en fastställd ränta på lånen finns ju faktiskt risk att låntagaren inte klarar av att betala ränta och amortering.

Några plattformar låter dig plocka objekt på egen hand med hjälp av olika filter för kreditklasser, avkastning och vad pengarna ska användas till av låntagaren. Det kan vara till exempel konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp eller inkassoportföljer.

Det kan också finnas automatiserade system där du bara behöver välja vilket belopp du vill låna ut. Systemet fördelar sedan ut dina insatta medel på många olika lån för att hålla nere risken så mycket det går.

Svenska plattformar där du kan låna ut pengar idag