Båtlån

Att åka båt är ett stort fritidsintresse för många svenskar under sommaren. Men stora båtar kostar en hel del att köpa och många tar därför båtlån. Efter inköpet finns också många rullande kostnader med båtplats och underhåll.

Låna till båt med båtlån
Foto: Dan Marsch, Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jersey_Boat_Show_2011.jpg)

Båtar tappar inte lika mycket i värde som t.ex. bilar. Faktum är att under högkonjunkturer kan faktiskt båtar öka i värde. Det finns båtar i många olika prisklasser och en del är ganska dyra att köpa in. Flera banker erbjuder särskilda båtlån man kan ta för att finansiera sitt båtköp. Den typen av lån bygger på att båten ställs som säkerhet till lånet.

Krav för att få båtlån

Även om en del båtar kostar lika mycket som en villa finns det inga pantbrev för båtar, så som man gör hypotekslån för bostäder. Det banken bedömer istället är säkerheten i marknadsvärdet för båttypen. Många banker ställer krav på att båtköpet ska ske via en auktoriserad båthandlare. Det för att förvissa sig om att båten kontrollerats och värderats av experter.

Som för andra typer av lån är också din egen privatekonomi avgörande för om båtlånet ska beviljas eller inte. Ålder, inkomst, andra skulder och avsaknad av betalningsanmärkningar är sånt kreditgivaren tittar på.

Den som lånar pengar till båtköp får maximalt låna upp till 80% av båtens pris. Resterande 20% måste erläggas kontant vid köpet.

Banker där man kan låna till båt

I Sverige finns ett flertal olika banker och kreditinstitut dit man kan vända sig för att låna till båt. När du kontaktar banken är det viktigt att du har alla uppgifter om båtens märke, modell, årsmodell och ev. utrustning.

Här har vi listat flera av de och letat fram direktlänkar till deras informationssidor om båtlånen.

Bankens namnLånets benämning 
swedbank-logo140BåtlånetTecknas via båthandlare
seb-logo140Enkla lånetEtt privatlån utan säkerhet

Om det är en båt som maximalt kostar 400 000 kr kan du i praktiken låna till den genom någon av alla de privatlån som finns. Räntan kan dock vara något högre eftersom ingen säkerhet då läggs i båtens värde. Här kan du se en lista på privatlån.

Tips! Har du bolån idag? Om marknadsvärdet på din bostad är väsentligt högre än bolånet kan du fundera om inte bolånet är ditt billigaste sätt att finansiera båtköpet. Kolla med din bank och be om en kalkyl.