Kreditkonto och kreditlån

Ett sätt att ha tillgång till pengar när nöden faller på är genom ett kreditkonto. Med krediten kan man ta ut pengar när de behövs, amortera tillbaka och sen ta ut pengar på nytt om det skulle behövas. Det är ett sätt att kunna kapa toppar i utgifter och dalar i inkomster. Kreditlån ger en bättre flexibilitet i privatekonomin.

På vilket sätt är ett kreditkonto bättre än lån?

Att ansöka om lån kräver tid och för varje gång man ansöker tas en kreditupplysning (ofta genom UC). Om man har behov av extra tillskott i kassan lite då och då blir det besvärligt att söka om nya lån varje gång. Det är då kreditkontot är ett bättre alternativ.

Har man väl fått krediten beviljad och sköter sina återbetalningar kan man använda kreditlånet på ett mer flexibelt sätt än enskilda smålån. Det fina med kreditkontot är också att den kostar bara så länge man utnyttjar den. Har man en kredit på 10 000 kr men inte har använt något kostar den inget.

Kreditkonto ger ökad flexibilitet i ekonomin

Var kan man öppna kreditkonton?

Det första du ska kolla upp är om din bank erbjuder kontokredit på ditt vanliga bankkonto. Inte alla banker gör det, men det är värt att kolla. Deras räntevillkor är många gånger bättre än de nya aktörer som bara jobbar med kreditkonton.

Däremot kan banken vara hårdare i sin bedömning och då får du vända dig någon annanstans.

Företag som specialiserat sig på att jobba med kreditkonto (kreditlån) är:

Ett kombinerat större privatlån som också har flexibilitet att låna mer är Komplett Banks Flexibla lån.

Tänk på att det bästa är om du kan spara ihop pengar först och handla sen. Att handla på kredit kan vara en lyxfälla som blir en negativ spiral, svår att ta sig ur.

Om du redan har flera lån och krediter. Se om du kan sänka dina räntekostnader genom att samla ihop små lån till ett större lån.