Kapitalfrigöringskredit

En grupp av människor som kan få svårt att låna pengar är äldre personer med låg inkomst. En möjlighet för denna grupp är att belåna sin bostad. En kapitalfrigöringskredit är en typ av lån som bygger på outnyttjat bundet kapital i bostaden som kan ”frigöras”.

Det finns i Sverige två företag som erbjuder den här typen av lån, som har ersatt vad som tidigare kallades för seniorlån. Upplägget ställer vissa krav och villkor som behöver vara uppfyllda.

Vanliga villkor för kapitalfrigöringskrediter

  • ha fyllt minst 60 år
  • äga en bostadsrätt värd minst 500 000 kr eller villa värd minst 900 000 kr
  • bostaden måste ligga i ett område med stabil prisutveckling
  • maximal belåning från 25% upp till 55% av bostadens värde (ålder avgör)

De långivare som finns på marknaden idag är BlueStep och Svensk Hypotekspension. Villkoren vi listat ovanför gäller hos båda dessa. Det som skiljer är att man hos Svensk Hypotekspension kan låna maximalt 7 000 000 kr medan Bluestep har gränsen 5 000 000 kr. Lägsta belopp är 100 000 kr hos båda aktörerna.

Ytterligare krav som ställs är att bostaden måste vara försäkrad till fullvärde och ha trygghetsavtal från till exempel Anticimex. En bostadsrätt ska ha hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Engångsutbetalning och månadsbelopp

Vanligen väljer man att få hela den beviljade krediten utbetald som ett engångsbelopp. Hos BlueStep kan man dock välja att få det som månadsbelopp eller både och.

Räntan på den här typen av lån ligger på 4,5% (2019-09-19) och är en ränta som justeras var tredje månad utifrån marknadsräntor. Man betalar dock inte räntan under lånets löptid utan den läggs ovanpå lånet och betalas endast när lånet löses tillbaka.

Skulden kommer alltså att växa tills den dagen som krediten betalas tillbaka, vilket för de allra flesta är när bostaden säljs.