Så gör du gratis kreditupplysning på dig själv

Är du nyfiken på vilken information som finns i din kreditupplysning? Det är inte bara långivare, kreditkortsföretag eller företag som säljer abonnemang som kan beställa kreditupplysningar. Även du som privatperson kan göra det och det gratis på sig själv.

Att ha en bra kreditvärdighet är viktigt om du vill få bra villkor på dina lån och krediter. Ett lågt kreditvärde kan sätta käppar i hjulen på dina drömmar om ett bra boende eller köp av en ny bil. Ett bra kreditvärde ger vid en förhandling goda chanser till lägre ränta eller högre lånebelopp och kreditgräns.

sportbil

Om du redan har ansökt om ett lån, tecknat ett mobilabonnemang eller skaffat ett kreditkort har du säkert fått hemskickat en kopia på en kreditupplysning gjord på dig. Företaget som du gjort affärer med har gjort beställningen från ett kreditupplysningsföretag.

Var kan man beställa kreditupplysningar från?

Det finns flera företag som samlar in och sammanställer kreditinformation i Sverige. Några kända och ofta förekommande kreditupplysningsföretag är:

Till dessa kan både företag och privatpersoner vända sig för att beställa en upplysning på ett annat företag eller en privatperson. Om du ska göra privata affärer och vill vara säker på att motparten är kreditvärdig kan du beställa en upplysning. Men du kan också beställa en kreditupplysning på dig själv.

Gratis kreditupplysningar på nätet

För att få reda på sin egen kreditupplysning kan man ansluta sig till någon av de gratistjänster som kommit från bl.a. UC och Soliditet. UC är ett företag som används av flera banker när de gör kreditprövning och kreditkontroll.

I dessa tjänster får man ta del av vilka förfrågningar som företag gjort på dig och du får se vilken information som finns lagrad om ditt personnummer.

Min Upplysning
Bisnodes enklare gratistjänst som ger en överblick över offentligt tillgänglig inkomstutveckling, fastighetsinnehav med mera. Här ges också information om eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

Du får tyvärr inte en sammanställning på beviljade och utnyttjade krediter hos olika långivare. För att tillgång till uppgifterna registrerar du dig på hemsidan. Enklast är att göra det med mobilt BankID.

https://www.minupplysning.se

Nästan gratis personupplysning

MinUC
en tjänst utvecklad av UC och beskrivs av de själva som ”ditt privatekonomiska CV”. Du kan ansluta dig online och kunde tidigare få en gratis kreditupplysning varje år. Nu är den inte längre helt gratis, men nästan. Det kostar endast 19 kr. När du beställt en upplysning kan du läsa den online i två dygn.

I upplysningen från UC får du all basinformation och information om vilka registrerade krediter det finns på dig hos olika långivare. Det kanske finns gamla krediter som du inte använder och som du kan avsluta.

https://www.minuc.se/

Kreditupplysningens information

Det man får veta som beställare av en kreditupplysning är flera olika saker som alla har med ekonomi och ekonomisk trygghet eller risk att göra. Hit räknas till exempel allmänna uppgifter som civilstånd (om du är gift eller inte), äktenskapsförord och folkbokföring.

Därtill finns uppgifter om din inkomst för de senaste åren. Om du äger en fastighet finns dess taxeringsvärde upptaget både för mark och för byggnad. Beloppen redovisas för den andel av fastigheten du äger.

Kreditengagemang

En viktig del i kreditupplysningen är kreditengagemang. Här ges en sammanställning av alla de skulder och beviljade krediter som du har eller haft under den senaste 12-månaders perioden. Engagemangen som redovisas i en upplysning från UC är uppdelade i:

  • Blancolån
  • Avbetalning
  • Kontokredit
  • Fastighet
  • Bostadsrätt
  • Totalt utnyttjat
  • Totalt beviljat

En summa för totala antalet krediter och kreditgivare finns att utläsa.

Anmärkningskontroll

Slutligen finns också angivelser om betalningsanmärkningar eller andra anmärkningar av ekonomisk betydelse.

Även om du vet att du fått en anmärkning tidigare i livet är det inte säkert att den finns med. En betalningsanmärkning har bara en viss livstid och försvinner därefter från denna typ av upplysningar.

Det talas mycket om att begränsa utlåningen genom en så kallad skuldkvot. Med hjälp av uppgifterna du får i en komplett kreditupplysning kan du räkna ut din. Skuldkvoten visar på balansen (eller obalansen) mellan inkomster och belåning.