Så gör du gratis kreditupplysning på dig själv

Är du nyfiken på vilken information som finns i din kreditupplysning? Det är inte bara långivare, kreditkortsföretag eller företag som säljer abonnemang som kan beställa kreditupplysningar. Nu kan du som privatperson göra en gratis kreditupplysning på dig själv.

Att ha en bra kreditvärdighet är viktigt om du vill få bra villkor på dina lån och krediter. Ett lågt kreditvärde kan sätta käppar i hjulen på dina drömmar om ett bra boende eller köp av en ny bil. Ett bra kreditvärde å andra sidan ger goda chanser till lägre ränta eller högre lånebelopp och kreditgräns.

kreditupplysning, syna din ekonomi
En kreditupplysning på sig själv är som att syna hur stark ekonomin är.

Om du någon gång har ansökt om ett lån, tecknat ett mobilabonnemang eller skaffat ett kreditkort har du säkert fått hemskickat en kopia på en kreditupplysning gjord på dig. Företaget som du gjort affärer med har beställt en sådan från ett kreditupplysningsföretag.

Var kan man beställa kreditupplysningar?

Det finns flera företag som samlar in och sammanställer kreditinformation i Sverige. Några kända och ofta förekommande kreditupplysningsföretag är:

 • uScore
 • UC
 • Creditsafe
 • Syna
 • Dun & Bradstreet (fd Bisnode)
 • Valitive

Till dessa kan både företag och privatpersoner vända sig för att beställa en upplysning på ett annat företag eller en privatperson. Som privatperson kan det vara aktuellt om du ska göra en affär med en annan privatperson och vill vara säker på att motparten är kreditvärdig. Men du kan alltså även beställa en kreditupplysning på dig själv.

Gratis kreditupplysningar på nätet

För att få information om vad som tas upp i sin egen kreditupplysning kan du ansluta dig till någon av de gratistjänster som finns hos UC, Bisnode och Soliditet. En populär tjänst är uScore som hämtar kreditdata från Creditsafe, ett av världens mest använda kreditvärderingsbolag.

I den här typen av tjänster får du ta del av vilka förfrågningar som företag gjort på dig och du får se vilken information som finns lagrad om ditt personnummer.

Min Upplysning
Bisnodes (numer Dun & Bradstreet) enklare gratistjänst som ger en överblick över offentligt tillgänglig inkomstutveckling, fastighetsinnehav med mera. Här ges också information om eventuella betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

Du får tyvärr inte en sammanställning på beviljade och utnyttjade krediter hos olika långivare. För att tillgång till uppgifterna registrerar du dig på hemsidan. Enklast är att göra det med mobilt BankID. Se https://www.minupplysning.se

Nästan gratis personupplysning

UC: Min Upplysning

En tjänst utvecklad av UC och har beskrivits av de själva lite som ett ”privatekonomiskt CV”. Du kan ansluta dig online och kunde tidigare få en gratis kreditupplysning varje år. Nu är den inte längre helt gratis, men nästan. Det kostar endast 29 kr per gång. När du beställt en upplysning kan du läsa din UC score online i två dygn.

I upplysningen från UC får du all basinformation och information om vilka registrerade krediter det finns på dig hos olika långivare. Det kanske finns gamla krediter som du inte använder och som du kan avsluta.

Genom UC kan man också prenumerera på sin UC-score och följa den månad för månad. Den tjänsten heter Kreditkollen och du kan läsa mer om den på deras hemsida. UC erbjuder även så kallat ID-skydd som minskar risken för id-kapning och ger hjälp ifall det inträffar.

Uppgifter som finns i en kreditupplysning

Det du får veta som beställare av en kreditupplysning är flera olika saker som alla har med ekonomi och ekonomisk trygghet eller risk att göra. Hit räknas till exempel allmänna uppgifter som civilstånd (om du är gift eller inte), äktenskapsförord och folkbokföring.

Därtill finns uppgifter om din inkomst för de senaste åren. Om du äger en fastighet finns dess taxeringsvärde upptaget både för mark och för byggnad. Beloppen redovisas för den andel av fastigheten du äger.

Kreditengagemang

En viktig del i kreditupplysningen är kreditengagemang där du kan få reda på alla skulder och krediter som du har. Sammanställningen visar skulder och beviljade krediter som du har eller haft under de senaste 12 månaderna. Engagemangen som redovisas i en upplysning från UC är uppdelade i:

 • Blancolån
 • Avbetalning
 • Kontokredit
 • Fastighet
 • Bostadsrätt
 • Totalt utnyttjat
 • Totalt beviljat

En summa för totala antalet krediter och kreditgivare finns att utläsa.

Anmärkningskontroll

Slutligen finns också angivelser om betalningsanmärkningar eller andra anmärkningar av ekonomisk betydelse.

Även om du vet att du fått en anmärkning tidigare i livet är det inte säkert att den finns med. En betalningsanmärkning har bara en viss livstid och försvinner därefter från denna typ av upplysningar.

Det talas mycket om att begränsa utlåningen genom en så kallad skuldkvot. Med hjälp av uppgifterna du får i en komplett kreditupplysning kan du räkna ut din. Skuldkvoten visar på balansen (eller obalansen) mellan inkomster och belåning.

Hur ofta uppdateras min UC?

UC hämtar in information från flera datakällor. Det är lite olika hur frekvent de hämtar nya upplysningar men här är några av källorna och hur ofta informationen om dig uppdateras hos UC.

Uppgift (Källa)Uppdateras
Taxerad inkomst (Skatteverket)1 ggr per år
Sökt/prövad kreditLöpande
Anmärkningar (Kronofogden)5 ggr per vecka
Skuldsaldo (Kronofogden)1 ggr per vecka

Se fler uppgifter och källor på MinUC.se