Pantbelåning

En kreditgivare vill alltid säkerställa att det utlånade beloppet kan betalas tillbaka. Vid bolån ställs boendet som säkerhet. Ett privatlån brukar kallas för ett lån utan säkerhet, men i praktiken är det du som låntagare som är bankens säkerhet för att få tillbaka det utlånade beloppet. Det är därför du tvingas uppge inkomst, övriga lån och redovisa  betalningsanmärkningar m.m.

Ett pantlån är ett lån där du lämnar en värdesak som säkerhet för lånet. Om du inte klarar av att betala tillbaka lånet kan pantbanken sälja av värdesaken och därigenom få tillbaka det utlånade beloppet.

En del brukar kalla ett pantlån för att man lånar pengar av sig själv.

Vad kan man belåna hos en pantbank?

Vanligt förekommande saker som du kan belåna hos en pantbank är:

  • guldsmycken
  • diamanter
  • exklusiva märkesklockor
  • silverbestick
  • musikinstrument
  • konstföremål
  • elektronik

Hur mycket pengar du får skiljer sig åt beroende på flera olika faktorer. När det gäller guldsmycken avgör karat och vikt. Diamanter värderas utifrån storlek och kvalitet. För elektronik måste varan vara ganska nyinköpt då de tappar i värde väldigt fort i takt med teknikutvecklingen.

Pantbanker

För den som vill låna pengar genom att pantsätta lös egendom är det till en pantbank man vänder sig. Pantbanken är en långivare som lånar ut pengar mot säkerhet i form av värdesaker.

När man lånar hos en pantbank behöver man inte redogöra för hela sin privatekonomi. Man behöver inte uppge inkomst, övriga lån och betalningsanmärkningar. Pantbanken säkrar upp lånet i värdesaken istället för i din ekonomi. En förutsättning är att det du lämnar i pant är äkta och har ett värde som överstiger den summa pengar du tänkt låna.

Det är inte så att pantbanker ägs av staten eller drivs av någon myndighet. Pantbranschen är ganska liten och i Sverige finns det ett 50-tal pantbanker utspridda i landet. En del ingår i större inhemska eller internationella kedjor medan andra är enskilt drivna pantbanker.

  • Sefina, ett amerikanskt bolag med ett 20-tal kontor i Sverige
  • Pantbanken Sverige, har drygt 10 kontor varav några drivs som franchise

Alla som driver pantbanker i Sverige måste följa den svenska pantbankslagen (1995:1000).
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19951000.htm

Handla pantsatta värdesaker på auktion

Ungefär 10% av de värdesaker som pantsätts vid pantlån hämtas aldrig ut igen. Det pantbanken då brukar göra är att lägga ut en del av värdesakerna till auktion. Saker du kan handla på dessa auktioner är elektronik, konst, porslin och såklart en hel del smycken av olika slag. Det är många som pantsätter smycken med guld eller diamanter.

En del värdesaker auktioneras ut i onlineauktioner:

http://www.pantbanken.se/auktioner/

Hos Sefina kan man också handla pantsatta föremål men i pantbankens webshop är det fasta priser så du slipper stressen med budgivning.

På papperet är ju faktiskt också bolån en typ av pantsatt belåning (hypotekslån), med skillnaden att du får nyttja bostaden under lånetiden.