Låna pengar utan fast anställning

När du ansöker om ett lån är det din årliga inkomst som banken först bedömer. Banken vill ha tillbaka pengarna och måste säkerställa att du har förmåga att betala tillbaka lånet. Saknar du fast anställning och ska låna pengar blir det svårare.

Den bästa kunden ur en banks perspektiv är den som har en hög inkomst från en fast anställning. Banken tar en låg risk i att låna ut pengar till den typen av kunder.

lånar pengar

Om du däremot är utan fast anställning eller har en låg inkomst är det mycket svårare att få låna pengar. Det finns dock möjligheter att förbättra sina chanser för att få ett lån beviljat, vilka vi kommer att gå igenom lite senare.

Grupper som saknar fast inkomst

Det finns flera grupper av människor som saknar fast inkomst och därmed har en lägre kreditvärdighet enligt bankernas bedömning vid ansökan om ett lån.

 • Tidsbegränsade anställningar
  Om du är anställd i ett tidsbegränsat projekt eller som vikarie utgör din anställningsform en riskfaktor.
 • Egna företagare, konsulter och frilansare
  Även om egna företagare kan ha en bra inkomst så kan den variera mycket över tiden. Som ny företagare kanske det till och med saknas löneuttag. En kreditgivare vill gärna se en kontinuitet i löneuttaget och gärna flera års historik och bokslut över företagets ekonomi. God lönsamhet och kontinuerligt löneuttag stärker chanserna till lån.
 • Provanställda
  En provanställning är ingen fast anställning och rankas därför betydligt lägre i kreditsammanhang jämfört med ett fast jobb.
 • Arbetslösa
  Är man arbetssökande har man också svårt att få låna pengar.
 • Studenter
  En student investerar i sin framtid genom sin utbildning. Det ger förhoppningsvis en bättre inkomst efter avslutade studier än före. Dock är det den aktuella kreditvärdigheten som bedöms. Därför är det svårt att få lån som student, förutom CSN-lånet då såklart.

Ansöka om lån utan att ha fast inkomst

Det har inte alltid funnits möjlighet för personer utan fast inkomst att låna pengar. På senaste tiden har konkurrensen bland långivare ökat och det finns därför ett par olika långivare som du kan vända dig till. Det beror dock på vilka belopp det är du vill låna till. För större belopp finns t.ex. Bluestep.

söker fast anställning

Bluestep tillämpar ett koncept som kallas för ”självintygad inkomst” där du intygar i din låneansökan vad du brukar tjäna eller hur mycket du förväntar dig tjäna.

Ett krav för att få låna är att det alltid finns en bostad som säkerhet för lånet. Du får låna pengar till vad du vill, men ditt lån får aldrig överstiga 85% av marknadsvärdet på din bostad. Upp till 75% om det är ett fritidshus du ställer som säkerhet. Räntan är något högre än hos traditionella långivare.

Om du behöver låna en mindre summa pengar bara för stunden så finns det mängder av olika långivare specialiserade på mikrokrediter / SMS-lån. De har oftast väldigt lågt ställda krav på fast inkomst.

Ha koll på din budget!

Om du vill låna pengar och är utan fast inkomst är det klokt att ha en tydlig och bra budget att visa upp. Du bör ha bra koll på dina inkomster och utgifter och kunna visa att du har pengar över varje månad som räcker till att betala ränta och amortering på ett eventuellt lån. Låna aldrig från din eventuella framtida ekonomi!