Peer to peer lån

Ett lån mellan två privatpersoner kallas för peer to peer lån, efter en term som kanske mest förknippas med fildelning på nätet (P2P). Att låna av andra personer är inget nytt och något vi gjort före Internets era. Vem har väl inte lånat pengar av sina föräldrar eller av någon kompis?

Idag finns det flera aktörer som erbjuder förmedlingstjänster av person till person lån på nätet. Tjänsten vänder sig både till den som behöver låna pengar men också till ”investerare” – en privatperson som lånar ut pengar för att tjäna pengar.

P2P lån i Sverige

Den riktigt stora globala aktören var och är LendingClub, som startade sin bana som en applikation på Facebook år 2006. Ganska snabbt därefter togs konceptet till Sverige av företaget LoanLand, med bland annat TV-profilen och investeraren Peter Settman i bakgrunden. LoanLand blev inte långvariga utan lades ned 2010.

Det var dock inte slutet på P2P lån i Sverige. Idag finns det flera alternativ att välja på.

Större lån peer-to-peer

lendify-logoLendify

Erbjuder förmedling av i storleksklassen privatlån (20 000 – 500 000 kr) mellan privatpersoner. Det i sig är en innovation på den svenska marknaden och kan bli en utmanare till bankernas privatlån. Framförallt pga att den ränta som erbjuds både låntagare och långivare är attraktiv.

» Läs mer om Lendify här.

Privatlån P2P

BROCC

BROCC driver en tjänst för blancolån mellan långivare och låntagare där båda kan vara privatpersoner. Lånesumman kan vara på från 10 000 kr  upp till 300 000 kr. Den återbetalningstid man kan välja på är från 6 månader upp till 5 år. Eftersom det är ett s.k. privatlån finns ingen annan säkerhet än låntagarens betalningsförmåga. Det är något som långivare måste ta i beaktning och vara medveten om. Det finns risk i att låna ut sina pengar på det sättet. Risken betalar sig dock i en avsevärt högre ränta på pengarna än om man hade haft de på ett sparkonto.

» BROCC

Läs också om Kreditbörsen, en marknadsplats för mindre privatlån.

Mikrolån peer-to-peer

Finevate

Här kan låntagare låna upp till 30 000 kr i maximalt 24 månader. Som långivare kan man sätta in pengar och investera i de lån som andra privatpersoner ansökt om.

» Finevate

savelend-loggaSaveLend

Mikrolån peer-to-peer på mellan 1000-3000 kr. Alla lån som betalas tillbaka inom 14 dagar är gratis. Effektiv ränta på återbetalning efter 30 dagar ligger på 819%-2333%.

» SaveLend