Peer to peer lån

Ett lån mellan två privatpersoner kallas för peer to peer lån, efter en term som kanske mest förknippas med fildelning på nätet (P2P). Att låna av andra personer är inget nytt och något vi gjort före Internets era. Vem har väl inte lånat pengar av sina föräldrar eller av någon kompis?

Idag finns det flera aktörer som erbjuder förmedlingstjänster av person till person lån i Sverige. Tjänsten vänder sig både till den som behöver låna pengar men också till ”investerare” – en privatperson som lånar ut pengar för att tjäna pengar.

P2P lån i Sverige

Den riktigt stora globala aktören var och är LendingClub, som startade sin bana som en applikation på Facebook år 2006. Ganska snabbt därefter togs konceptet till Sverige av företaget LoanLand, med bland annat TV-profilen och investeraren Peter Settman i bakgrunden. LoanLand blev inte långvariga utan lades ned 2010.

Det var dock inte slutet på peer to peer lending i Sverige. Idag finns det flera alternativ att välja på.

Större lån peer-to-peer

Privatlån P2P för större summor

Mikrolån peer-to-peer för smålån

Finevate

Här kan låntagare låna upp till 30 000 kr i maximalt 24 månader. Som långivare kan man sätta in pengar och investera i de lån som andra privatpersoner ansökt om.

» Finevate

SaveLend

Mikrolån peer-to-peer där du som investerare kan få bra avkastning.

» SaveLend