Kontantinsats vid bolån

En köpare av en bostad måste lägga en del av köpesumman som en kontantinsats. I Sverige idag har vi en regel som säger att minst 15% måste läggas kontant vid köpet. Resterande belopp kan man låna till.

Varför används kontantinsats vid bostadsköp?

Att låna ut pengar innebär risk. Banker vill alltid försöka minimera risken men ändå tjäna pengar. Ett sätt att minimera risk vid huslån är att kräva kontantinsats.

Insatsen ger direkt en grundläggande känsla för hur betalstark du som låntagare är. Om du inte har tillräckligt med pengar för att kunna lägga kontantinsatsen till din nya bostadsrätt eller villa kommer du säkert ha svårt att betala ränta och amortering också.

Bäst är att ha sparade pengar till kontantinsats

Det absolut bästa är att du sparat ihop till din kontantinsats. Den som säljer en annan bostad och flyttar till nytt boende kanske frigör kapital som kan används som insats till nya boendet. Unga och nya bostadsköpare kan däremot ha svårt att komma in på marknaden på grund av kravet på insats. Ett lägenhetsköp kan gå i stå på grund av att sparkapital saknas.

Kan man låna till kontantinsatsen?

Ja, det kan man faktiskt göra. En grundförutsättning är att du har en god ekonomi och bra betalningsförmåga. Isåfall skulle du kunna ta ett privatlån på upp till 500 000 kr. Med en belåningsgrad på 85% och en kontantinsats på 15% skulle du i praktiken kunna köpa en bostad värd drygt 3,3 miljoner kronor.

Att låna pengar är inte alltid den bästa utvägen, men ser du till att sköta din ekonomi kan det snabba upp livet. Tänk dock på att privatlånen alltid är dyrare än bolån. Du måste kunna betala en ränta på ca 4-8% och amortera på lånet i den takt som behövs. Vanliga amorteringstider är 2-12 år.

För dig som säljer en annan bostad men där köp kommer före försäljning finns speciella lösningar. Flera banker erbjuder vad som kallas för överbryggningslån eller överbryggningskrediter. Det är en kredit som kan användas för att lägga kontantinsatsen till ditt nya boende. När du sedan sålt din gamla bostad och frigjort kapital löser du krediten.

När ska kontantinsatsen betalas?

Kontantinsatsen vid köp av bostad ska alltid erlägges före tillträdesdagen. Det är lite olika från bank till bank vilka regler som tillämpas. SBAB vill ha pengarna tillhanda senast 4 bankdagar innan tillträdet.