Vad menas med restskuld vid billån?

En bil har ett pris och ett värde som sjunker i takt med att du kör bilen och den blir äldre. När man lånar till bilköp kan man välja att ta lånet med restskuld.

Med det menas att lånet inte betalas av i sin helhet under kontraktstiden. Säg att du köpt en bil för 300 000 kr och lagt 50 000 kr i kontantinsats. Ditt billån är på 250 000 kr men du har valt ett lån med restskuld på 100 000 kr.

Då säger ditt lånekontrakt att du ska betala tillbaka 150 000 kr under löptiden. Därefter kan du välja om du vill förlänga ditt lån, lösa restskulden eller byta till en ny bil.

Om du byter in bilen är kalkylen upplagd så att restvärdet på bilen motsvarar restskulden. Inbytet blir så att säga din slutbetalning av billånet.

När är billån med restskuld bra?

För den som ofta byter bil kan det vara en fördel att ha billån med just restskuld. Fördelen blir att månadskostnaden blir lägre.

Nackdelen är att du måste vara beredd på att kunna betala av hela restskulden när lånekontraktet löper ut. Risken du tar är att du inte vet hur din ekonomiska situation ser ut om säg 3 år.

Ibland kan bilförsäljare använda det här med restskuld på ett sätt som gör att lånet ser billigare ut än vad det är.

Alternativa lån istället för billån med restskuld

Det finns andra sätt att finansiera sitt bilköp på. Den som har mycket onyttjat låneutrymme på sin bostad kan ansöka om höjd belåning.

Självklart finns det även risker med det och det är ifall bostadsvärderingarna går ner och du sitter med högt belånad bostad och en bil som hela tiden tappar i värde.