Förbetalda kreditkort

När vi handlar på nätet eller i butik med kort använder vi vanligen ett kreditkort eller ett betalkort. Kreditkortet bygger på att alla inköp samlas på en faktura, som vi betalar månaden efter. Den som inte vill ha eller kan få kreditkort använder istället betalkort. Betalkortet är kopplat till ett bankkonto, varifrån pengarna dras direkt.

Vad är ett förbetalt kreditkort?

Ett förbetalt kreditkort är ett kort som man sätter in pengar på i förskott. Man kan säga att man köper kortet och laddar det med en viss summa. Det förbetalda kreditkortet ligger närmare betalkortet till sin karaktär.

Du använder pengar som redan finns och riskerar inte att överköpa dig, vilket kan vara risken med det traditionella kreditkortet. När saldot är slut kan man fylla på med mer pengar när man behöver det.

Ytterligare en fördel med förbetalt kort är att du kan känna dig tryggare jämfört med att bära kontanter. Om du tappar kortet eller blir bestulen kan du snabbt spärra kortet och föra över saldot till ett annat kort.

När är det förbetalda kortet bra?

Den som har svårt att hantera pengar kan få bättre koll på ekonomin och lättare hålla sig till en budget. Eftersom kontanter är på väg att fasas ut i vårt samhälle kan det förbetalda kreditkortet vara ett alternativ.

I barnfamiljer är det vanligt att man ger veckopeng eller månadspeng. Att visuellt se pengar i form av sedlar och mynt är bra i början i pedagogiskt syfte, men det är idag ganska omodernt och många föräldrar har inte kontanter att ge sina barn.

Då kan ett förbetalt kort till barnen vara ett sätt att lära de hantera kort och kortsaldon.

Den som har svårt att komma på presenter ger ofta presentkort som kan användas i en butik eller butikskedja. Här kan kortet ge en större frihet att välja exakt vad pengarna ska användas till.

Är man orolig över att handla på nätet och vill känna en större trygghet kan det förbetalda kortet vara bra. Samma trygghetskänsla kan det ge om man ska på semester. Dels för att man slipper växla pengar, hålla på med resecheckar eller bära stora summor kontanter. Värt att veta är dock att det ofta läggs på 1,5-2% i valutapåslag när man använder kortet. Vill du ha ett Mastercard utan påslag och som du kan ladda på med pengar kan du välja PFC-kortet med tillhörande app.

Vilka förbetalda kort finns det i Sverige?

MasterCard har ett förbetalt kreditkort för flera olika användningsområden; MasterCard Everyday, Gift och Travel. Korten kan användas överallt där Mastercard- eller Maestro-kort accepteras. För att ansöka om ett förbetalt MasterCard vänder man sig till en svensk kortutgivare, vilket alla storbanker och en hel del nischbanker är.

SpendOn Presentkort säljs av Pressbyrån och 7 Eleven. Det är ett Mastercard som fungerar på över 29 miljoner butiker över hela världen. Man kan fylla kortet med valfritt belopp från 200 kr upp till 1500 kr.

PFC Mastercard är ett nytt kort med tillhörande app till smartphone. Ett bra kort för dig som vill ha koll på pengarna. Det är ett av få kort som inte lägger på valutaväxlingsavgift vid köp utomlands.

Rocker har ett VISA-kort utan årsavgift och heller inget valutapåslag. Man för över pengar via Swish och kan styra kortet via app i mobilen. Till exempel ställa in vilka länder kortet ska vara öppet i och öppna eller stänga för näthandel.

Innan du skaffar ett förbetalt kort bör du läsa igenom villkoren. Läs särskilt om vad som gäller på lång sikt om du tänkt använda kortet genom att fylla på pengar flera gånger. Det kan hända att kortutgivaren tar ut en månadsavgift eller att de tar ut högre och högre insättningsavgifter.