MittBolån

MittBolån är tjänsten som fokuserar på bostadslån och förmedlar bolån via Internet. Sajten ägs av Schibsted som driver nätverket Compricers tjänster för bättre privatekonomi. De äger också Lendo, Blocket och Aftonbladet.

Uppdatering: Mitt Bolån flyttade in hos Compricer i december 2019. Tjänsten är densamma, att jämföra bolån, men under ett annat namn. Den här artikeln sparar vi ett tag till då det fortfarande är personer som söker efter hur den fungerar.

Det finns tre olika situationer för när man kan tänkas använda sig av tjänsten.

Genom MittBolån kan man ansöka om lånelöften. Med ett lånelöfte kan man enklare planera för vilken typ av bostad man har råd att köpa. Den som redan hittat en bostad att köpa kan ansöka om bolån. Du kanske redan har en bostad men är missnöjd med räntan. Då kan man omförhandla och försöka pressa ner boräntan.

Omdöme: vad är bra och dåligt med MittBolån.se?

En vanligt förfarande när man ska söka bolån är att man går till sin egen bank i första steget. På senare år har många blivit varse om att man kan pressa olika banker mot varandra.

Det finns mycket pengar att spara på det men det tar också tid och energi. Ofta behöver man förhandla flera vändor och ibland även lägga energi på att flytta över hela sin privatekonomi och ibland även försäkringar.

Med MittBolån kan den här processen förenklas. Man får en personlig handläggare som tar ditt ärende vidare och förhandlar med bankerna åt dig. Tjänsten är också väldigt snabb och man får svar inom 24 timmar. Man behöver inte acceptera något av erbjudandena då tjänsten inte är bindande på något vis. Det är dessutom helt kostnadsfritt för dig.

Hur kan tjänsten vara gratis kanske du funderar? Schibsted tjänar sina pengar genom förmedlingsprovisioner.

Vilka banker samarbetar Mitt Bolån med?

Eftersom de tjänar på provisioner blir man lite fundersam kring vilka banker som de samarbetar med. Kan man lita på att man får det bästa erbjudandet presenterat eller är listan filtrerad utifrån den provision som delas ut.

SBAB, Skandia, Hypoteket, Bluestep, Marginalen, Ålandsbanken, Landshypotek Bank, SVEA och Nordax Bank

9 bolåneaktörer som är med i tjänsten (2022-10)

Kostar inget att ansöka om bolån

Tjänsten är helt kostnadsfri för bolånetagaren. Det enda som man bör vara medveten om är att det görs en kreditupplysning via UC. Men, det görs endast en trots att du får flera erbjudanden om bolån från olika banker. Det är också en fördel jämfört med att göra hela jobbet själv.

Vårt omdöme om MittBolån är att det är en bra tjänst. Eftersom den är gratis kostar det inget att prova och se vad de hittar för lån och vilka villkor du får. Bara för att man ansöker behöver man inte acceptera något av låneerbjudandena.

Så går en bolåneansökan till

Man kan dela in en ansökan genom MittBolån i fyra steg.

  1. Fylla i ansökan online. Tar ca 3-5 minuter.
  2. En handläggare tar kontakt med dig för att gå igenom uppgifterna och dina önskemål.
  3. MittBolån inleder processen med att hitta ett bra bostadslån åt dig.
  4. Du väljer det låneförslag som du tycker är bäst (eller inget).

Erfarenheter med MittBolån

Om man läser recensioner och omdömen om MittBolån finns det såklart både mindre bra och riktigt bra erfarenheter. Snittbetyget hos Trustpilot är väldigt högt och ligger på 4,4 av 5 när 233 personer har lämnat sin åsikt.

Av de som ger toppbetyget Utmärkt (75%) är det vanligt förekommande att nämna snabb handläggning och effektiv personal.

Bland de negativa kommentarerna finns oron för att man måste signera ansökan med BankID och att en företagare inte fick räkna med utdelning som inkomst. Det fanns också irritation över att behöva svara på samma frågor en gång till när handläggare ringde upp.