Zmarta

Zmarta är en låneförmedlare som startats av personer med lång erfarenhet av privatlån. De skryter om att det finns 17 års erfarenhet och kanske bidrar det till smartheten i tjänsten. Men varför ska man använda Zmarta?

Zmarta ny logotyp 2023

Zmarta syns lite varstans i både tv-reklam och som sponsor till olika events. Tjänsten har skapats för att hjälpa till med olika saker kring privatekonomi med fokus på jämförelser.

Zmarta jämför privatlån och annat i privatekonomin

Det började med jämförelser av privatlån men idag täcker Zmarta in även andra delar av privatekonomin. Man kan använda tjänsten för att jämföra allt från elavtal och mobilabonnemang till sparkonto och bästa kreditkortet.

Att använda själva tjänsten är helt gratis för oss som slutkonsumenter då Zmarta tjänar sina pengar i form av förmedlingsprovision. När du väljer att teckna dig för ett nytt abonnemang eller ta ett lån får de betalt av det samarbetande företaget.

Zmarta samarbetar med 35 banker för privatlån

Snabbfakta om Zmarta som låneförmedlare
Förmedlare avPrivatlån
Lånebelopp5000 kr – 600 000 kr
Löptid1 – 20 år
Banker & Långivare35 st

När man skickar in en ansökan online kontaktas många olika långivare och banker samtidigt. Fördelen med att låta en förmedlare göra jobbet är att det bara sker en förfrågan hos UC.

Om du hade gjort det själv skulle varje ansökan hos en enskild bank ge en förfrågan och många förfrågningar hos UC skadar kreditvärdigheten. Dessutom slösar du ju inte tid på att behöva kontakta alla själv.

I dagsläget finns ett samarbete med över 30 st långivare. Bland dessa finns t.ex. IKANO Bank, Forex Bank, Collector och Nordax. Via Zmarta kan man ansöka om lån upp till 600 000 kr.

Den som har många smålån kan enkelt begära offert för att samla flera smålån till ett större hos en och samma bank, något som kan spara många tusenlappar i lägre räntekostnader.

Roliga Zmarta index

Ett roligt inslag på hemsidan är vad de kallar för Zmartaindex. Utgångspunkten är att vi människor har svårt att värdera saker i rena pengar. De de gjort är att försöka skapa några annorlunda index så att vi kan jämföra bättre.

Ta till exempel en skidresa du vill göra. Var får man mest snö för pengarna? Enligt deras index kostar snön 34 kr / cm i Cervinia i Italien. I Åre får man betala 157 kr / cm snö. Vad väljer du?

Planen verkar vara att släppa ett nytt index varje månad, förmodligen med koppling till säsongen.

Jämför och hittar bra kreditkort

Ett relativt nytt inslag är att Zmarta också har en avdelning för dig som vill jämföra olika kreditkort.

Det finns en bra och enkel guide där man svarar på frågor, som leder fram till ett rekommenderat kort utifrån profilsvaren. Frågorna kan vara om du gillar låg ränta eller låg avgift, om du reser mycket och om du gillar att samla bonuspoäng.

Zmarta jämför också sparkonton

Ett tredje ben i onlinetjänsten går ut på att hjälpa dig spara mer pengar och det på bästa sätt. Det finns många dåliga sparkonton idag som ger noll ränta. Storbankerna är sämst i klassen på sparräntor så det finns mycket att tjäna på att hitta ett bättre sparalternativ.

Zmarta har tagit fram en jämförelsetjänst där man enkelt kan lista bra sparkonton utifrån egna krav och behov. Du kan skapa listor utifrån rörlig eller fast ränta, om du vill att kontot ska ha insättningsgaranti eller inte.

Här vill vi upplysa om att ifall räntan är lockande hög beror det oftast på att det saknas insättningsgaranti. Du bör då vara medveten om att pengarna kan gå förlorade ifall det händer något med banken. Vill du ta risk är det då kanske bättre att satsa på fonder eller aktier med möjlighet till bättre avkastning. Sparkonton ska vara säkra pengar som inte kan gå förlorade.

Zmarthacks

Om du vill få lite lifehacks på vägen kan du kolla in deras roliga klipp på Youtube-kanalen. Tillämpar du tipsen kan du spara en hel del pengar och ändå leva livet till max. Gillar du att resa kanske något av tipsen i filmen nedan kan maximera din resebudget.

Jämföra försäkringar och abonnemang hos Zmarta

Försäkringar är en värld som kan vara svår och trixig. Många upplever att de blir lurade och att det är svårt att lita på försäkringsbolagen. Här har Zmarta försökt att förenkla så att vi som konsumenter kan jämföra olika försäkringar mot varandra.

Försäkring av bil

Du som äger en bil behöver någon form av försäkring. Att inte försäkra bilen blir snabbt kostsamt då fordonet direkt blir rapporterat till Trafikförsäkringsföreningen. Då får man som fordonsägare betala en trafikförsäkringsavgift, som snabbt blir mycket dyrare än den försäkringspremie du borde ha betalat till ett försäkringsbolag.

Hos Zmarta kan du fylla i uppgifter om dig och din bil. Tjänsten ger dig därefter olika förslag på bilförsäkringar som kan passa om du vill ha hel, halv eller trafikförsäkring. Du kan också läsa mer om vad som ingår i de olika försäkringsformerna. Det är inte alla fordon som bör eller måste ha helförsäkring till exempel.

Mobil- och bredbandsabonnemang

Mobilabonnemang och bredband är också ett sånt område som kan vara svårt att veta vad man egentligen behöver. Zmarta har tagit fram en Quiz som ger guidning till ett abonnemang som kan passa dig.

Du svarar på ett gäng frågor om ditt sätt att använda eller hur du vill använda mobilen. Du får sedan förslag på abonnemangen som passar ditt beteende och behov.

Detsamma gäller olika lösningar för bredband. Om du redan har abonnemang kan du använda guiderna för att jämföra och se om du kan hitta billigare alternativ.

Bättre elavtal genom Zmarta

Genom förvärvet av den kända elavtalsjämföraren Elskling kan Zmarta även hjälpa hushåll med att förbättra sina elavtal. Processen är enkel och det tar bara några minuter att få jämförelsen klar.

Ett rött eluttag

Ta fram uppgifter om ditt nuvarande elavtal och förbrukning. Dessa fyller du i och om du bor i villa eller lägenhet. Sen får du direkt förslag på de 3 bästa utifrån antingen pris eller kundnöjdhet. Vill du se fler kan du bläddra igenom en väldigt lång lista, men varför kolla på nåt annat än de bästa?

Söka företagslån genom Zmarta

Ganska nyligt har Zmarta även lanserat en söktjänst för företagare som behöver låna pengar till sin verksamhet. Tjänsten är öppen för olika bolagsformer som Aktiebolag, Handelsbolag, Kommanditbolag och Enskild näringsidkare.

Lånet är ett blancolån utan säkerhet och pengarna kan användas till olika syften. Det kan vara att köpa inventarier, reklam och marknadsföring eller anställa ny personal för att växa. Endast företag som varit igång i minst 6 månader kan ansöka.

Zmarta förmedlar företagslån på mellan 10 000 kr upp till 5 Mkr. Löptiden på lånen kan variera från korta lån på 1 månad upp till längre lån på 5 år.

Zmarta Group

Företaget bakom Zmarta.se har en ganska lång historia som börjar redan 1999. Då hette företaget Bolåneservice och verksamheten kretsade kring bolån. År 2003 köps bolaget och med det byts namnet till Freedom Finance.

År 2015 lanseras Zmarta och året efter byter företaget dessutom namn till just Zmarta Group. Så sent som under 2018 köps elprisjämförelsetjänsten Elskling och att hitta bra elavtal inkluderas i Zmarta Groups konsumenttjänster.

Företaget ägs idag av en tysk mediekoncern som heter Bauer Media Group. I Sverige jobbar utvecklare och handläggare inom Zmarta på kontoren i Ängelholm, Jönköping och Stockholm. I våra grannländer finns de i Oslo och Helsingfors med samma typ av erbjudanden.

Vi kollar med jämna mellanrum vilket omdöme som långivare och förmedlare får. Zmarta ligger mycket bra till och har väldigt höga betyg hos Trustpilot, en oberoende och transparent tjänst för omdömen.

Zmarta group driver också ett flertal andra lånesajter som är lite av satelliter för att hitta nya kunder. En sådan är Lån för alla.