SaveLend förmedlar lån mellan privatpersoner

Ändring: SaveLend har bytt namn till LoanStep (jan 2017)

SaveLend är ett nystartat företag som säger sig förmedla lån mellan privatpersoner. Med fraser som ”Låna kostnadsfritt av din granne i 14 dagar” försöker man göra lånandet och sparandet lite mer personligt. Men hur går det till i detalj?

savelend-loggaPå SaveLends startsida är det lån av pengar som ligger i fokus. Det är där det ekonomiska intresset ligger för att kunna tjäna pengar. Lånen som erbjuds ligger på mellan 1000 – 5000 kr med en återbetalningstid på 14 dagar eller 30 dagar, med möjlighet att förlänga upp till 120 dagar. Det som skiljer denna mikrolångivare från andra är att man tar in kapital från andra privatpersoner som vill spara till en högre ränta än vanliga sparkonton.

Låna pengar från SaveLend

Att låna pengar från SaveLend är inte svårare än att fylla i ett formulär på deras hemsida med personuppgifter och mobilnummer. Kreditprövning görs och blir man beviljad lån kan man ganska snabbt ha pengarna på sitt bankkonto.

Alla lån som betalas tillbaka inom 14 dagar är helt kostnadsfria. Så var tjänar SaveLend sina pengar? Och hur skapas avkastningen till de privatpersoner som öppnat ett sparkonto hos SaveLend?

Så fort man går upp till en återbetalningstid på 30 dagar börjar det kosta pengar att låna. De avgifter man som lånekund får betala är Förmedlingsavgift, Ränta och eventuell Förlängningsavgift vid lån på längre än 30 dagar.

SaveLend har bytt namn till Loanstep i delen där du lånar pengar.

Låna ut pengar och få hög avkastning

Den som vill låna ut pengar till andra privatpersoner genom SaveLend kan göra det från 500 kr och uppåt. Man sätter in pengar som hamnar på ett särskilt utlåningskonto hos SaveLend. Därifrån lånar de ut upp till 85% av allt kapital till låntagare. Anledningen varför de inte lånar ut 100% är för att det måste finnas tillgängligt kapital ifall någon vill ta ut sina pengar.

Det finns såklart en risk i att låna ut pengar till enskilda privatpersoner på detta vis. Risk och avkastning hänger ihop och därför kan du få över 10% i avkastning på ditt insatta kapital. För att sprida risken lånas dina pengar aldrig ut bara till en person utan du och andra sparare delar på risken genom att endast en liten del av era insatta medel går till en enskild låntagare.

Att låna ut pengar till andra gör man i praktiken även via vanliga sparkonton. Ju mer sparmedel vi har hos bankerna, desto mer kan de låna ut. Skillnaden är att vi får väldigt dåligt betalt för det. Hos SaveLend finns dock en betydande skillnad och det är att många som tar mikrolån gör det pga att de hamnat i en knivig ekonomisk sits och snabbt behöver lite extra kapital.