Finevate P2P för lån och investering

Ett företag som erbjuder lån mellan privatpersoner är Finevate (tidigare Fundmill). Deras så kallade P2P lån (peer-to-peer) är öppet för alla som vill låna eller investera pengar i Sverige. Bolaget är baserat i Stockholm och var en av de första i Sverige att få tillstånd för att hantera konsumentkrediter.

Finevate vill att det ska vara lika enkelt att låna genom de som hos traditionella banker eller finansinstitut. Det som skiljer är att pengarna till lånet kommer från andra privatpersoner.

Krav på låntagare genom P2P

Den som vill låna pengar genom Finevate måste uppfylla vissa villkor. För det första måste låntagaren vara minst 18 år gammal. Man måste kunna uppvisa en inkomst på minst 120 000 kr per år.

Ansökningar godtas inte från personer som har registrerade betalningsanmärkningar. Du kan kolla om du har några sådana genom att köpa en kreditupplysning hos UC. Det är också från UC som Finevate gör en kreditupplysning.

Efter att man lämnat in en ansökan kommer anslutna investerare, andra privatpersoner, att få chans att låna ut sina pengar till dig. Din ansökan ligger öppen tills den är 100% matchad eller tills max 14 dagar.

Kostnaden för låntagaren är en individuell ränta, en uppläggningsavgift och en serviceavgift.

Finevates krav på långivare

För att kunna låna ut till andra privatpersoner måste du ha ett Bank-ID och öppna ett investerarkonto. Därefter sätter du in pengar genom bankgiro. Genom portalen Millstone gör du sedan dina utlåningar.

Det är inte gratis att låna ut pengar. Finevate tar en serviceavgift av alla investerare genom deras P2P lån.

Varje lån har lite olika kreditrisk och potentiell avkastning. Lånen löper på 1 eller 2 år och det är du som bestämmer hur länge dina pengar ska vara utlånade. Din ränta får du när låntagaren börjar sin avbetalning.