Så kollar du om du har betalningsanmärkning

När man ansöker om ett lån eller ska teckna ett mobilabonnemang gör de allra flesta företag en kreditvärdering. En del av den processen är att kolla om du har betalningsanmärkning. Du kan själv ta reda på det enkelt.

För att kolla om man har betalningsanmärkningar kan man beställa en kreditupplysning på sig själv. I den får man se vilka uppgifter som finns registrerade. Där finns förutom inkomst, lån och civilstatus även anmärkningar som registrerats och fortfarande är aktuella.

Beställ kreditupplysning hos Min UC

UC är ett företag som jobbar med och levererar kreditupplysningar till många företag. Som privatperson kan du även beställa din egen UC på tjänsten minUC. Det kostar endast 29 kr. Där kan du se om du har en betalningsanmärkning och även se när din anmärkning kommer att försvinna.

En betalningsanmärkning kan sätta stopp för lån
En betalningsanmärkning kan sätta stopp för lån.

En betalningsanmärkning är bara giltig i tre år. Därefter raderas den ur systemet och kan inte längre ligga till last för din ekonomi. Om du vet med dig att du åkt på en anmärkning men inte kommer ihåg när kan du alltså kolla ifall den fortfarande finns registrerad. Om den är äldre än tre år kan du inte se den på din kreditupplysning.