Så kollar du om du har betalningsanmärkning

Det finns tillfällen då en betalningsanmärkning kan försvåra dina möjligheter i livet. När man ansöker om ett lån eller ska teckna ett mobilabonnemang gör de allra flesta företag en kreditvärdering. En del av den processen är att kolla upp om det finns betalningsanmärkningar. Du kan själv kolla upp det i förväg genom att beställa en kreditupplysning är anmärkningar noteras.

För att kolla om man har betalningsanmärkningar kan man beställa en kreditupplysning på sig själv. I den får man se vilka uppgifter som finns registrerade. Där finns förutom inkomst, lån och civilstatus även anmärkningar som registrerats och fortfarande är aktuella.

Vad är en betalningsanmärkning?

Först och främst är det bra att känna till vad en anmärkning är och hur den har hamnat där. Man kan få en betalningsanmärkning om man är sen med att betala räkningar och fakturor. Med försenad betalning menas då inte att man råkat missa med en dag eller två.

Om man inte betalar efter en påminnelse kan det leda till registrerade betalningsanmärkningar. Går ärenden vidare till inkasso och sedan Kronofogden får man definitivt anmärkningar som visas i kreditupplysningar.

Kreditupplysning hos Min UC visar eventuella betalningsanmärkningar

UC är ett företag som jobbar med och levererar kreditupplysningar till många företag. Som privatperson kan du även beställa din egen UC på tjänsten minUC. Det kostar endast 29 kr. Där kan du se om du har en betalningsanmärkning och även se när din anmärkning kommer att försvinna.

En gratis kreditkollstjänst är uScore som hämtar in data från Creditsafe, en av världens mest använda kreditvärderingsbolag.

En betalningsanmärkning kan sätta stopp för lån
En betalningsanmärkning kan sätta stopp för lån.

En betalningsanmärkning är bara giltig i tre år. Därefter raderas den ur systemet och kan inte längre ligga till last för din ekonomi. Om du vet med dig att du åkt på en anmärkning men inte kommer ihåg när kan du alltså kolla ifall den fortfarande finns registrerad. Om den är äldre än tre år kan du inte se den på din kreditupplysning.

Se uppgifterna som Creditsafe har om dig

En kreditbyrå som många banker vänder sig till för att hämta kredituppgifter är Creditsafe. När en bank frågar om uppgifter där får du information om det. Men, du kan själv hämta in uppgifterna som Creditsafe har om dig.

MinKreditkoll är en gratis kreditcheck som samarbetar med just Creditsafe. Du kan registrera dig och få en kreditscore baserat på bland annat uppgifter från din deklaration och se eventuella betalningsanmärkningar.

Hur kan de erbjuda denna tjänst gratis? Det sägs att det inte finns några gratisluncher och företaget bakom ska såklart också tjäna pengar på något sätt. Det gör Minkreditkoll genom att skapa erbjudanden anpassade till din ekonomi. Om du använder dig av ett sådant får de betalt av banken eller aktören som finns kopplat till erbjudandet. De tjänar en sorts förmedlingsprovision.