Tips vid förhandling om bolån

Både för den som nytecknar ett bolån och den som har ett befintligt lån är det viktigt att se till att få de bästa lånevillkoren som möjligt. Om man inte aktiv själv ger man bort flera tusentals kronor varje år. Det finns mycket pengar att spara på att vara en tuff förhandlare med bankerna.

De allra flesta som äger sin egen bostad har lånat pengar, ofta massor med pengar, för att kunna köpa sin bostadsrätt eller villa. Det innebär att räntekostnaden ofta är den största utgiften i privatekonomin.

Sätt snurr på förhandlingen av ditt bolån

Många vittnar om att det finns mycket pengar att spara på att förhandla om sitt bolån. Vi har sammanställt ett par viktiga punkter att tänka på för att få ut maximalt av ditt förhandlande.

Bankens listränta är maxräntan

Det absolut första du bör vara medveten om är att den ränta som banken öppet redovisar för olika bolån (rörlig, 1 år, 3 år, 5 år) är deras maxränta. Om du inte gör någonting får du det dyraste bolånet och banken gör bästa vinsten. Vanligt är att man kan få ränterabatter.

Var otrogen mot din bank

Traditionellt har vi haft ”vår bank”, men idag finns många utmanare och marknaden är något mera öppen. Om du vill förhandla ner dina bolåneräntor bör du absolut ge dig ut och ta in offerter från andra banker än den du är ansluten till idag. Spela ut bankernas erbjudanden mot varandra.

Ha en aktuell bostadsvärdering med dig

Om det var många år sedan du köpte din bostad är det sannolikt att den har ett annat värde idag. Bankerna tittar på din totala skuldsättningsgrad. Om du är högt belånad anser man att risken är större än hos den som har låg skuldsättningsgrad. Om värdet på din bostad har ökat och ditt bolån är kvar på nivån då du tog lånet är din skuldsättningsgrad lägre. Då är det viktigt att kunna visa på värdesökningen. Många mäklare erbjuder idag gratis värderingar.

Öppna ett sparande

Bankerna vill gärna knyta upp så mycket som möjligt av din ekonomi i deras bank. Om du är villig att öppna ett regelbundet månadssparande är de mer medgörliga när du kräver lägre bolåneränta.

Bli helhetskund bara om det lönar sig

Försäkringar, bolån, IP-sparande, lönekonto och kreditkort. Det är flera av de områden som ingår i bankens affärsverksamhet. Kan du tänka dig att flytta över alla eller vissa av dessa saker till den bank du förhandlar med?

Om, har du ännu större möjlighet att få en högre ränterabatt. Viktigt är att du räknar på helheten och tittar över årsavgifter, förvaltningskostnader, självrisker och annat som har med dessa tjänster att göra. Låt inte jakten på en hög ränterabatt gå ut över övriga områden. Se alltid till helheten i din ekonomi.

Lyft fram bra argument

Det finns många bra argument du kan lyfta fram när du förhandlar med banken. Om du varit en lång och trogen kund, nämn det och säg att du tycker det vore synd att behöva lämna banken.

Visa upp en budget och peka på hur stor andel av dina inkomster som går till bolånet och till annat. Om du har bra marginaler och en trygg ekonomi är det bra att visa det för banken. Visa att du är kreditvärdig och en säker affär för banken.

Ta god tid på dig

Förhasta inte dina beslut bara för att en bank direkt ger dig en liten rabatt. Ta emot budet, men meddela att du återkommer när du räknat på det. Jämför, ta in nya offerter och lägg upp en bra plan/strategi för hur du ska nå bästa resultat. Det lönar sig! Har du bolån på ca 2.000.000 kr ger en ränterabatt på 0,5% hela 10.000 kr i besparing.

Kolla din kreditscore

Det finns många faktorer som bestämmer din kreditscore/kreditvärdighet. MinUC är en tjänst där man kan ta reda på vilka uppgifter som finns om ens ekonomi. Där finns betalningsanmärkningar, årsinkomst, beviljade krediter och kreditgivare.

Har du handlat möbler eller elektronik och tecknat ett avbetalningskort med kredit? Även om du inte använder krediten finns den registrerad och syns för den som gör en kreditkontroll.

Många krediter och kreditförfrågningar kan ha negativ inverkan på bankens vilja att låna ut pengar eller ge ränterabatt. Rensa upp i krediterna! Ta reda på vilka krediter du har och ring och säg upp avtalen med kreditföretagen.

Ränterabatter gäller ofta bara i 12 månader

Bara för att du fått en ränterabatt kan du inte luta dig tillbaka och tro att du säkrat rabatten för många år framöver. Nästan alla banker återtar rabatten automatiskt efter 12 månader. Lägg därför in en påminnelse i din kalender om att kolla över räntan igen nästa år.