Kreditkort för dig med betalningsanmärkning

Även solen har sina fläckar, är ett ordspråk som låter bra men inte alltid fungerar. Du kanske idag har en väldigt bra, städad och ordnad ekonomi men du fick inte din kreditkortsansökan beviljad pga en gammal betalningsanmärkning.

Du vet att det inte finns några ursäkter till varför du inte betalade den där räkningen i tid för drygt två år sen. Det kanske finns en förklaring, men ingen ursäkt. Kanske du befann dig utomlands på en längre resa, eller kanske du flyttat och det blev strul med vidarebefordring av posten.

Det är ju faktiskt sånt som händer, men ibland är finansvärlden stel och en anmärkning är en anmärkning, som kan sätta käppar i ditt ekonomiska hjul. Vi har ställt oss frågan om det går att få ett kreditkort trots en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkningar ligger kvar i 3 år

I Sverige finns ett antal företag som har ekonomiska uppgifter om privatpersoner och företag. I dessa uppgifter finns t.ex. betalningsanmärkningar, vilka kan bero på många olika saker. När du gör en ansökan om lån, ska hyra lägenhet eller teckna dig för ett nytt kreditkort så görs en kreditupplysning hos dessa företag.

Om det finns en betalningsanmärkning registrerad under de tre senaste åren, kommer de att hitta den och rapportera det till banken som beställt upplysningen.

Kreditkort är också en form av lån

Betalningsanmärkning och kreditkort

När man använder ett kreditkort lånar man i praktiken pengar från kreditkortsföretaget. Allt det man handlar för hamnar på en faktura som man sedan ska betala vid ett senare tillfälle. Den kredit du beviljats kan du utnyttja trots att du egentligen inte har de pengarna på ett bankkonto. Du lånar alltså pengarna, precis som i vilket annat typ av lån som helst.

Det finns dock en del fördelar med kreditkortet jämför med privatlån. Du kan helt undvika ränta om du betalar i tid. Du kan samla bonus och få ersättning för att du använder kreditkortet.

Tänk dock på att se över villkoren för ditt kreditkort och räkna på den totala bilden. Äter årskostnaden upp bonusen? Om du tvingas delbetala en månad, vad ligger kostnadsräntan på? Kreditkortet har dessutom en del praktiska fördelar jämfört med bankkort.

Du behöver sällan kolla om det finns pengar på kortet, men låt det inte få dig att släppa kontrollen. Har du svårt att kontrollera ditt köpbeteende, välj bort kreditkortet och håll dig till betalkort.

Vilka kreditkort kan personer med betalningsanmärkningar få?

Tyvärr är det extremt tufft för den som ådragit sig en betalningsanmärkning. De vanligaste korten, VISA / Mastercard, är mycket svåra att få. Den enda möjligheten är nog om du kan ansöka om ett extrakort till någon som redan har ett beviljat kreditkort. Vissa banker är dock restriktiva även med det.

Att förhandla med banken öga mot öga kan i vissa fall hjälpa. Om du har tillräckligt med ekonomiska uppgifter att plocka fram som visar på att du sköter din ekonomi bra och att betalningsanmärkningen absolut var en miss, du inte tänker låta ske igen, då kan det gå.

Men var förberedd och plocka fram din bästa retorik, för det är inte lätt!

Det finns långivare inom SMSlån, privatlån och bolån som beviljar lån till personer med betalningsanmärkningar, men när det gäller kreditkort är marknaden mycket mer restriktiv. De allra flesta får vänta tills anmärkningen försvunnit (efter 36 månader).

Bra länkar om kreditkort och betalningsanmärkningar

– Vanligaste frågorna om betalningsanmärkning hos Kronofogden.
– Datainspektionens faktablad om betalningsanmärkningar
Om kreditkort på Wikipedia