Många lånar pengar till köp av julklappar

Julhandeln pågår just nu med hög intensitet. Handelns utredningsinstitut har gjort en undersökning som visar på att julhandeln kommer nå över 65 miljoner kronor i år i Sverige. Samtidigt visar andra undersökningar att många är villiga att låna pengar till köp av julklappar.

HUI, Handels utredningsinstitut spår att julhandeln i år kommer att uppgå till kring 65 miljoner kronor i Sverige. Utslaget per invånare innebär det att vi i snitt lägger 6 800 kr på konsumtion inför julen.

Många tar lån för att köpa julklappar

Låneförmedlaren Advisa beställde i november en undersökning från ISS angående julklappsinköp. I studien frågades 1000 svenskar i landets storstäder. Resultatet visar på många skrämmande scenarion där folk är villig att köpa julklappar med pengar man inte har, alltså på kredit. Här följer några av de resultat man fick.

  • 30% kan tänka sig köpa julklapp på avbetalning
  • 20% är villig att ta ett banklån
  • 10% köper på kredit men betalar inte av förrän 6 månader senare!

Man kan misstänka att många fyller julklapparna med hemelektronik. I den branschen är det vanligt med erbjudanden om ”räntefri” avbetalning. Det är viktigt att vara medveten om skillnaden mellan räntefri och kostnadsfri. Det är nämligen få aktörer som erbjuder en kostnadsfri avbetalning. Ofta tillkommer en uppläggningsavgift på 200-300 kr.

Räkneexempel:
Kalle köper en ny TV för 5000 kr. Han väljer den räntefria krediten där han kan vänta med betalningen till i juni 2014. Krediten kostar honom 200 kr i uppläggningsavgift. Den effektiva räntan beräknas till 8% (http://www.lanekalkyler.se/effektivranta/)

Få sätter ett tak på vad julklappar får kosta

I undersökningen visade det sig också att endast hälften av de tillfrågade sätter ett gemensamt tak i familjen på hur mycket julklapparna får kosta. Samtidigt svarade över 70% att man skulle vilja ha ett tak för att göra hela situation lättare.

100klappen

Advisa har dragit igång en kampanj med syfte att minska stressen för alla julklappsköpare. Kampanjen har fått namnet och hashtaggen #hundraklappen. Man uppmanar folk att dela med sig av sina bästa tips på julklappar som max kostar 100 kr. Det gör man genom att dela bilder på tipsen på Instagram.

Sverker Olofsson, känd från SVTs program PLUS, skrev i måndags en artikel i Västerbottenskuriren på just temat julklappar. Tänkvärd läsning.

ReferenserHUI Research Julhandelsprognos 2013 (PDF)
Låneförmedlaren Advisa
Pressrelease #Hundraklappen