Kan man låna pengar utan ränta?

I den här artikeln tänkte vi försöka reda ut vilka möjligheter som finns för att låna pengar utan ränta. Det finns många olika långivare att vända sig till och de krigar om att locka till sig kunder med olika knep som räntefria korta lån eller med ränterabatter.

Företag som lånar ut pengar är kommersiella verksamheter. De behöver tjäna pengar för att täcka sina kostnader. Att låna ut pengar en tid och bara få tillbaka samma summa är ingen affärsverksamhet.

Om någon erbjuder ”lån utan ränta” bör det väcka en liten varningsklocka och göra dig som konsument extra uppmärksam. Börja med att leta efter om andra avgifter tas ut som de inte valt att kalla ränta. För dig är det fortfarande en kostnad precis som räntan och den ska därför räknas in i den så kallade effektiva räntan.

Enligt 7 § Konsumentkreditlagen ska marknadsföring av lån och krediter innehålla information om den effektiva räntan för krediten. Ett lån som utges vara räntefri måste alltså vara HELT utan avgifter för att få kallas så i marknadsföring.

Räntefria lån ett incitament för att öka kundbasen

Gratis låna pengar utan räntaDe långivare som de facto erbjuder ett snabbt lån utan ränta gör det med syftet att det ska leda till en ökad kundbas. Erbjudandet gäller oftast bara första gången och då bara för helt nya kunder.

Det finns många långivare på marknaden och det finns många låntagare. Man kan se dessa låneupplägg som att långivaren offrar den första affären med hopp om att få fler framtida affärer.

Så länge några nya kunder blir återkommande kunder kan de täcka upp för verksamhetens kostnader ändå. Efterföljande lån följer de ordinarie lånevillkoren och då tas ränta ut, i regel en låneränta som ligger avsevärt högre än traditionella lån som ett privatlån hos någon av storbankerna.

Hur stora belopp kan man låna utan att betala ränta?

Den här typen av erbjudanden om lån utan ränta förekommer uteslutande inom segmentet mikrolån (även kallade snabblån, SMS-lån). De belopp som förekommer varierar inom ett spann från 500 kr – 6 000 kr. Här nedan följer en lista med långivare som erbjuder denna typ av förstagångslån utan ränteavgift.

Långivare Minsta belopp Högsta belopp Låneperiod Direktlänk
Vivus.se 500 6000 30 dagar Vivus
ViaConto 500 6000 30 dagar Viaconto
Loanstep 1000 5000 14 dagar Loanstep
Easycredit 1000 1000 30 dagar Easycredit
Meddelandelån 500 500 15 dagar Meddelandelån
Kundfinans 500 500 30 dagar Kundfinans
Strandia Finans 500 500 30 dagar Strandia Finans

Tabellen uppdaterad 2017-07-04

Andra sätt att låna pengar direkt utan ränta

Att behöva låna mindre belopp skulle kunna undvikas om man ser till att ha en buffert att ”låna” från. Det är dock svårt om man har en pressad ekonomi och behöver vända på alla kronor för att få ekonomin att gå ihop.

Ett vanligt förekommande sätt att låna pengar är inte hos banker utan av föräldrar eller släktingar. Beroende på relationen till varandra och till pengar kan det vara både lätt och svårt att fråga om ett lån.

Många privatpersoner gör muntliga överenskommelser om att låna pengar utan ränta. För den som vill och känner sig behöva skriftliga avtal finns det färdiga dokumentmallar att använda.

Externa länktips

Han har lån – utan ränta (Aftonbladet)