Att låna pengar utan ränta

Att låna pengar kostar i regel alltid pengar. Kostnaden brukar anges som ränta men kan också utgöras av andra avgifter. I den här guiden tänkte vi lista aktuella möjligheter för att ta banklån utan ränta.

Företag som lånar ut pengar är kommersiella verksamheter. De kan kallas för banker, kreditgivare eller kreditinstitut. De behöver tjäna pengar för att täcka sina kostnader.

Om någon erbjuder ”lån utan ränta” bör det väcka en liten varningsklocka och göra dig som konsument extra uppmärksam. Det finns ett ordspråk som säger att det inte finns några gratisluncher.

Innan du kastar dig på knappen för att låna bör du läsa igenom villkoren och se ifall det finns andra avgifter förenat med lånet

7 § Konsumentkreditlagen om effektiv ränta

Enligt 7 § Konsumentkreditlagen ska marknadsföring av lån och krediter innehålla information om den effektiva räntan för krediten. Ett lån som utges vara räntefri måste alltså vara HELT utan avgifter för att få kallas så i marknadsföring.

Alla som lånar pengar bör vara bekant med begreppet effektiv ränta. Det är som matbutikens jämförelsepris så att du kan ta ställning till vem som är billigast.

Banklån utan ränta för att öka kundbasen

Gratis låna pengar utan räntaDe långivare som de facto erbjuder ett banklån utan ränta gör det med syftet att det ska leda till en ökad kundbas.

Det är i regel bara smslån och snabblån som sysslar med denna typ av utlåning. Man ska väl aldrig säga aldrig men vi har då inte sett någon erbjuda bolån utan ränta.

Det finns många långivare på marknaden och det finns många låntagare. Man kan se dessa låneupplägg som att långivaren offrar den första affären med hopp om att få fler framtida affärer.

Så länge några nya kunder blir återkommande kunder kan de täcka upp för verksamhetens kostnader. Efterföljande lån följer de ordinarie lånevillkoren och då tas ränta ut, i regel en låneränta som ligger avsevärt högre än traditionella lån som ett privatlån hos någon av storbankerna.

Låna pengar räntefritt idag

Den här typen av erbjudanden om lån utan ränta förekommer uteslutande inom segmentet mikrolån (även kallade snabblån, SMS-lån). De belopp som förekommer varierar inom ett spann från 500 kr – 6 000 kr. Här nedan följer en lista med långivare som erbjuder denna typ av förstagångslån utan ränteavgift.

Långivare Minsta belopp Högsta belopp Låneperiod Direktlänk
Loanstep 1000 5000 14 dagar Loanstep
Meddelandelån 1000 1000 30 dagar Meddelandelån

Tabellen uppdaterad 2019-01-10

Andra sätt att låna pengar direkt utan ränta

Att behöva låna mindre belopp skulle kunna undvikas om man ser till att ha en buffert att ”låna” från. Det är dock svårt om man har en pressad ekonomi och behöver vända på alla kronor för att få ekonomin att gå ihop.

Ett vanligt förekommande sätt är att låna pengar av sina föräldrar eller släktingar. Beroende på relationen till varandra och till pengar kan det vara både lätt och svårt att fråga om ett lån.

Många privatpersoner gör muntliga överenskommelser om att låna pengar utan ränta. För den som vill och känner sig behöva skriftliga avtal finns det färdiga dokumentmallar att använda.

Externa länktips

Han har lån – utan ränta (Aftonbladet)