UR: Låna för livet – ekonomiskt experiment
Utbildningsradion har i sommar sänt ett TV-program som heter ”Låna för Livet”. Programserien bygger på att fyra svenska familjer får genomgå ett ekonomiskt experiment. Deras ekonomiska förutsättningar förändras gradvis mot en allt tuffare situation.
Familjerna och de ekonomiska förutsättningarna är av olika karaktär. Det finns dels de som bor i lägenhet och de som bor i villa. Det finns de som är ensamstående och de med små eller stora barn. Alla får dock utstå samma typ av fiktiva ekonomiska förändringar, men som i reella siffror kan skilja sig en del.
De ökade kostnaderna ska familjerna betala in till ett särskilt bankkonto och sen försöka klara sig på det de har kvar.
Claes Hemberg förklarar skillnaden på fina och fula lån
Alla familjer som deltog i Låna för livet fick en sparcoach tilldelad. Coachen är den som driver experimentet framåt och sätter familjens spelregler månad för månad. En av coacherna är sparekonomen Claes Hemberg, som till vardags jobbar på nätbanken Avanza och som har skrivit en hel del böcker på temat sparande.
Claes visar på att det finns fina och fula lån. De fina lånen är t.ex. studielån och bostadslån medan de fula är konsumentkrediter och snabblån med höga räntor. Deltagarna får redan i första avsnittet ett uppdrag att försöka göra sig av med de fula lånen.
De förändringar som berör lån är bland annat att 1) räntan på bolånet höjs, 2) ökat krav på amortering och 3) skatteavdraget för ränteutgifter halveras. Att räntan höjs är något vi förr eller senare kommer att behöva tampas med. Den extremt låga räntan vi har nu kommer absolut inte att vara för evigt, men samtidigt är många svenska högt belånade.
Fler ändrade spelregler är att man sänker jobbskatteavdraget och fastighetsskatten höjs. Familjerna i Låna för Livet får känna på hur det känns när marginalerna krymper. Alla familjerna klarar av sitt uppdrag och får i sista avsnittet tillbaka alla de pengar de lyckats spara i experimentet.