Låna pengar med skuld till Kronofogden

Att missa betalningar av räkningar kan få ödesdigra konsekvenser och leda till en negativ spiral. Antalet personer som lånat sig ner i en skuldfälla har ökat. Samtidigt finns det fler långivare än tidigare som öppnat sina villkor för utlåning och accepterar betalningsanmärkningar eller till och med skuld hos Kronofogden, som Banky.

Det är inte bara hos långivare som ett skuldsaldo hos Kronofogden kan leda till totalstopp. Även telekomföretag och lägenhetsuthyrare ogillar starkt kunder som har såna typer av skulder. Skuld hos Kronofogden är något man absolut ska undvika då det begränsar det ekonomiska livet mycket.

Lös skulden hos Kronofogden för fler lånemöjligheter

lana-pengar-kronofogden-skuld

Hos Kronofogden hamnar man först efter att ha misskött betalningarna till det företag man först fick en faktura från. Det företaget kan efter att ha skickat påminnelser lämna över ärendet till ett inkassobolag. Om inkassobolaget inte får in pengarna kan de skicka ärendet vidare till Kronofogden.

Ett sätt att få bort skulden till Kronofogden är att be inkassobolaget ta tillbaka ärendet. För att det ska hända måste låntagaren verkligen visa sin vilja att påbörja sin återbetalning.

På TV-programmet Lyxfällan har vi fått se hur allvarligt programledarna tar på just skulder till Kronofogden. Det är ofta deras första åtgärd att deltagaren ska betala av skulden till Kronofogden. Man tvingar deltagarna att sälja av allt möjligt som soffor, TV-apparater och bilar för att snabbt lösa skulden där.

Låna nya pengar för att lösa skulden

Det kanske låter som en väldigt dum idé. Ofta är det just belåningen som gjort att man hamnat hos fogden i första läget. Att då låna mer pengar för att lösa skulden kan kännas som att gå i samma fotspår igen.

De allra flesta långivare godtar inte skuldsaldo hos Kronofogden vid ansökan om lån. Det finns dock undantag. Marginalen Bank med sitt Omstartslån vänder sig till personer med betalningsanmärkning och skulder hos fogden eller inkassobolag. Här kan man alltså ansöka om lån trots en liggande skuld hos Kronofogden.

Det kanske låter dumdristigt att låna ut pengar till en person med uppenbara ekonomiska problem. Den risken har banken valt att hantera genom att ställa krav på säkerhet i form av en bostad. Marknadsvärdet på en villa måste uppgå till minst 500 000 kr och en bostadsrätt ska värderas till minst 250 000 kr.

Om låntagaren trots lånet och lösen av skuld inte lyckas komma på grön kvist har banken tryggat sin kredit genom bostadens värde. En tvångsinlösen och försäljning av bostaden blir då deras räddning.

Sök hjälp hos en skuldrådgivare

Att låna pengar för att lösa lån är aldrig en god idé. Om det gått så långt att det finns stora skulder hos både inkassobolag och hos Kronofogden bör man söka hjälp. I alla kommuner finns det personer som jobbar med att hjälpa personer i ekonomisk skuldkris. Ta kontakt med en skuldrådgivare i din kommun. Där får du konkreta tips och råd för hur du ska komma ur den ekonomiska svackan.