7 steg ut ur skuldfällan

Mycket konsumtion idag görs med lånade pengar via smålån, privatlån eller kreditkort. Om man inte lyckas hålla jämn takt med återbetalningen kommer man förr eller senare hamna i skuldfällan. Här får du 7 konkreta åtgärder på hur du kan ta dig ur en skuldfälla.

 1. Gör en lista på alla skulder du har
  Skriv ner alla skulder du har; kreditgivare, skuldbelopp, månadsbetalning och ränta.
 2. Slå ihop smålån
  Att ha många smålån är inte bara jobbigt att sköta betalning på. Smålånen har ofta också väldigt höga räntor och avgifter. Att slå ihop lånen till ett större privatlån ger ofta en betydligt lägre månadskostnad. Vi rekommenderar att använda en låneförmedlare för att få förslag på privatlån.
 3. Ring och prata med kreditgivaren
  Börja med att ringa kreditgivare som kommit längst med sina krav och försök förhandla fram en återbetalningsplan. Berätta öppet om din situation och visa att du är beredd att göra vad som krävs.
 4. Beta av en kredit i taget
  Att ha betalat av en hel kreditskuld kommer att kännas som en liten seger. Betala därför av en kredit i taget tills den är borta och gå sen vidare på nästa. Du behöver inte börja med den största. Att ta den absolut minsta först kan ha positiva effekter på din motivation.
 5. Klipp dina kreditkort
  Kreditkort gör det väldigt lätt att konsumera. För den som inte har fullständig kontroll kan det vara just den ständiga tillgängligheten på pengar som gör att man till sist hamnar i skuldfällan. Klipp därför dina kreditkort och gör det svårt för dig att överkonsumera.
 6. Minska ner på onödig konsumtion
  Ju snabbare du kan minska dina lån, desto snabbare kan du börja bygga upp en sund ekonomi. Minska din konsumtion och lägg överskottet på att amortera på lånen istället. Säg upp tidningsabonnemang, TV, sluta köpa onödiga prylar, veckohandla mat och ät inte mat ute etc.
 7. Sälj bort prylar du inte behöver
  Nästan alla konsumtionsvaror som elektronik, möbler, kläder och inredning minskar i värde med tiden. Om det är nu du sitter i skuldfällan, ska du sälja av allt onödigt nu och inte vänta till sen. Ju snabbare du kan få lös kapital och betala av dina skulder, desto snabbare får du ordning på balanserna.
Undvik skuldfällan med buffertsparande
Undvik skuldfällan genom att ha ett bra buffertsparande.

Buffertspara för att hålla dig borta från framtida skuldfällor

När du väl har vänt upp spiralen och inte längre sitter fast i skuldfällan, se då till att du börjar spara undan pengar för framtida oförutsedda händelser. Buffertsparandet är den viktigaste försäkringen mot att inte hamna i skuldfällor i framtiden.

Var femte svensk medger i en ny undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån att de inte skulle kunna klara en oförutsedd utgift på 11 000 kr. Det är den högsta siffran sen finanskrisen 2008. Mest utsatta är ensamstående föräldrar med barn.