Investera i inkassoportföljer

Den enes nöd är den andres bröd

Lite så kan man beskriva hur investeringar i inkassoportföljer fungerar. Att inkassoverksamhet lever på att företag eller privatpersoner har betalningssvårigheter kanske inte är okänt för de flesta.

Det som kanske är nytt för många är att man numer kan vara med och investera i lån och inkasso. Avgifterna och räntorna på inkassokrav är det som kan delas ut till investerare som vill ha bättre avkastning än på sparkontot.

Vad kan en inkassoportfölj bestå av?

Det finns många olika typer av fordringar som kan gå till inkasso. Ursprunget kan vara till exempel:

  • telefonabonnemang
  • kortkrediter
  • snabblån
  • privatlån

Externa inkassobolag till fordringsägaren anlitas för att driva in skulderna. Dessa bolag är nischade mot att hantera förfallna fordringar.

Risker med inkassoportföljer som investering

Det finns alltid en anledning till att en person inte har betalat en räkning i tid. Ibland kan det vara slarv, men då brukar det aldrig gå så långt som till inkasso. När inkassobolag tar över en fordran är det för att personer eller företag har betalningssvårigheter.

Där kommer risken in, att fordran aldrig blir betald och varken fordringsägaren eller du som investerare får tillbaka dina pengar. Avkastning och risk hänger dock ihop och det är därför som man bör se till att få högre potentiell avkastning när man investerar i såna här kreditrisker.

Plattformar för investeringar i inkasso

Den som vill sprida möjligheter och risker för att få bättre avkastning kan vända sig till nyare investeringsplattformar. En sådan är Savelend som med fyra olika kredittyper försöker ge stabil avkastning på mellan 7-9% per år. En av kredittyperna är just inkassoportföljerna. Läs mer här (sponsrad länk).