Kameo

Fastighetsprojekt och företag behöver tillgång till kapital för att rulla på. Du som privatperson med pengar över på sparkontot kan låna ut dina pengar som en investering genom Kameo. Du som byggherre kan låna för att finansiera fastighetsprojektet. Kameo är helt enkelt en plattform där investerare och låntagare kan mötas.

Låna ut pengar till byggprojekt för god avkastning

Bostadsprojekt kostar mycket pengar initialt och därför är kapitalbehovet väldigt stort från början. Hos Kameo listas projekt så som färdigställande av radhus till försäljning, nybyggnation av bostadsrätter eller fastighetsutveckling av befintliga hyresbostäder. Lånen säkerställs genom pant i fastighet eller genom personlig borgen om det är ett företagslån.

Varje objekt finns specificerat med hur stor totalsumma lånet är på, vilken ränta som investerare ska få och kreditbetyget hos låntagaren. Du som bostadsinvesterare kan läsa mer ingående om varje företag eller fastighetsprojekt och välja det du tycker verkar värt att låna ut till.

Kameo har varit verksamma på den skandinaviska marknaden sedan de grundades 2014 och har kontor i Köpenhamn, Oslo och Stockholm. På plattformen finns byggprojekt i Sverige, Danmark och Norge.

Oftast brukar man behöva lägga in ganska mycket pengar för att få tillgång till högre avkastande utlåningskrediter. Det som Kameo gör är att sänka ribban genom att ha lägsta insättningsgräns på 500 kr.

Då minsta investeringsbelopp är så lågt som fem hundralappar kan nästan alla vara med och investera. Hela processen gör du online och det går fort att komma igång med BankID.

Avkastningen (räntan) på utlånade pengar varierar från 5% upp till 15%. Det som avgör räntan är vilken risk som finns i lånet och rådande ränteläge. Kameo gör en riskbedömning och klassar alla projekt från A till E, där A är bästa betyg och E utgör högriskprojekt.

Kameo ger månadsvis ränteutbetalning från fastighetsprojekt

Till skillnad från ett traditionellt sparkonto där ränta endast betalas ut årsvis får man hos Kameo sin intjänade ränta varje månad. Första ränteutbetalningen görs 1 månad + 5 dagar efter att lånet startats. Därefter får man varje månad en ny pott pengar in på Kameo-kontot.

Du kan välja att låta räntan ligga kvar och sedan återinvestera det när du har minst 500 kr i fritt kapital. Oinvesterat kapital är skyddat enligt statliga insättningsgarantin. Vill du ta ut dina pengar gör du det kostnadsfritt till ditt föranmälda bankkonto. Ett uttag har du på ditt bankkonto inom 1-3 bankdagar.

Skatt på räntan hos Kameo

En sak att komma ihåg är att ränteutbetalningarna från Kameo-investeringar är oskattade. Du måste alltså själv se till att betala avkastningsskatten. Tänk på det ifall att du väljer att återinvestera räntan och har den bunden i ett nytt lån.

Antingen kan du ta ut 30% av din avkastning och spara till deklarationen, eller så noterar du hur mycket du har i skatteskuld. Det viktiga är att inte hamna i likvidproblem på grund av att du låst dina investeringar över en tidsperiod då skatten ska betalas in.

Kameos utlåning finansierar fastighetsprojekt med 2 till 70 miljoner kronor

Till Kameo vänder sig också bostadsprojektsägaren för att söka kapital. Man kan använda plattformen till att söka:

  • byggnadskreditiv
  • refinansiering av eget kapital
  • brygglån
  • topplån
  • företagslån
  • förvärvslån

För att kunna söka finansiering genom Kameos plattform behöver man uppfylla vissa kriterier. En säkerhet i form av pant i fastigheten eller aktier i bolaget krävs samt borgen. Man måste också kunna visa upp minst ett bokslut.

Fastighetsprojekt som fått finansiering genom deras plattform är bland annat kommersiella fastigheter, LSS-boenden, nybyggnationer av bostadsrätter och fritidsboenden samt hyresrätter.

Liknande tjänster