Kameo

Fastighetsprojekt och företag behöver tillgång till kapital för att rulla på. Du som privatperson med pengar över på sparkontot kan låna ut dina pengar som en investering genom Kameo. Det är en låneplattform där investerare och låntagare kan mötas. De kallar det själva för en lånebaserad crowdfunding.

Investera från 500 kr till 5-15% avkastning

Oftast brukar man behöva lägga in ganska mycket pengar för att få tillgång till högre avkastande utlåningskrediter. Det som Kameo gör är att sänka ribban genom att ha lägsta insättningsgräns på 500 kr.

Kameo logotyp

Då minsta investeringsbelopp är så lågt som fem hundralappar kan nästan alla vara med och investera. Hela processen gör man online och det går fort att komma igång med BankID.

Avkastningen (räntan) på utlånade pengar varierar från 5% upp till 15%. Det som avgör räntan är vilken risk som finns i lånet. Kameo gör en riskbedömning och klassar alla projekt från A till E, där A är bästa betyg och E utgör högriskprojekt.

Investering i företagslån och fastighetsprojekt genom Kameo

Kameo är ett dansk företag som grundades 2014 och har sen dess expanderat till att också jobba mot Sverige och Norge. På plattformen finns därför företag och byggprojekt som är verksamma i våra grannländer.

Företag som söker pengar kan ha behov av extra kapitaltillskott för att snabba på tillväxten. De kanske har fått en stororder men har inte tillräcklig kapacitet att tillverka. Genom att få tillgång till kapital kan de växla upp affärerna. Det kan bli en win-win för dig och företaget som lånar dina pengar och betalar dig löpande ränta.

Bostadsprojekt som listas hos Kameo kan vara av olika storlekar. Det finns allt från färdigställande av radhus till försäljning eller fastighetsutveckling av befintliga hyresbostäder. Lånen säkerställs genom pant i fastighet eller genom personlig borgen om det är ett företagslån.

Varje objekt finns specificerat med hur stor totalsumma lånet är på, vilken ränta som investerare ska få och kreditbetyget hos låntagaren. Du som investerare kan läsa mer ingående om varje företag eller fastighetsprojekt och välja det du tycker verkar värt att låna ut till.

Månadsvis ränta

Till skillnad från ett traditionellt sparkonto där ränta endast betalas ut årsvis får man hos Kameo sin intjänade ränta varje månad istället. Första ränteutbetalningen görs 1 månad + 5 dagar efter att lånet startats. Därefter får man varje månad en ny pott pengar in på Kameo-kontot.

Du kan välja att låta räntan ligga kvar och sedan återinvestera det när du har minst 500 kr i fritt kapital. Oinvesterat kapital är skyddat enligt statliga insättningsgarantin. Vill du ta ut dina pengar gör du det kostnadsfritt till ditt föranmälda bankkonto.