Coop Mastercard Mer

Coop logotyp

Coop har ett Mastercard kreditkort som kallas för Mer. Det är ett kort som har tre kort i ett. Dels fungerar det som medlemskort så att man får bonus och medlemspriser i butikerna. Därtill är det ett kreditkort och betalkort i samma lösning. Här nedan går vi igenom för- och nackdelar med Coops kreditkort.

Bonus på allt med Coop Mastercard Mer

Bonussystemet som följer med Coops betal- och kreditkort är ett av de mest lönsamma i Sverige just nu. Man kan få poäng på många olika sätt:

  • handla på Coop-butiker (0,5-5 poäng per krona)
  • göra inköp utanför Coop (0,5 poäng per krona)
  • delta i Coops medlemspanel
Coop Mastercard kreditkort med blipp
Så här ser Coops kreditkort med Mastercard ut

Coops poängtrappa för trogna kunder

För inköp på alla Coop-butiker från Lilla Coop (närbutiker) till Stora Coop (stormarknader) får man poäng enligt en bonustrappa. Den börjar på 0,5 poäng per krona upp till 1000 kr för innevarande månadsinköp.

Handlat förPoäng per krona
0-1000 kr0,5
1001-2000 kr1
2001-3000 kr2
3001-4000 kr3
4001-4

Den som dessutom betalar med sitt Coop Mastercard Mer får 0,5 poäng extra per krona.

Extra poäng hos Coop shoppingpartners

Vi har redan nämnt att man får poäng även utanför Coop när man använder kortet. Grunden är att man får 0,5 poäng per spenderad krona men det går att få mer.

Coop har samarbetspartners som ger varierande antal extrapoäng från 1 poäng till 6 poäng. Några av dessa är Adlibris, RoyalDesign, Stadium, Byggmax och Nordic Choice Hotels.

Växla Coop poäng mot rabatt med mera

Okej, så nu har du samlat en herrans massa poäng. Vad man kan göra med poängen är ju minst lika viktigt. I Coops poängshop finns det många olika sätt att växla in bonuspoängen.

Vill man sänka sina matkostnader kan man givetvis växla poängen mot värdecheckar eller rabatter på nästa matinköp. Minsta antal poäng är 3000 och då får man 30 kr rabatt på nästa kvitto. Den största checken man kan byta till är på 2000 kr och kräver 200 000 insamlade Coop-poäng.

Vill man hellre byta till resor, filmupplevelser eller kläder finns det också flera såna möjligheter. Allt är samlat i en poängshop som man kan hitta på hemsidan eller Coops app.

Poängsaldot uppdateras varje dag så man behöver inte vänta tills nästa månad som en del andra bonuskort gör.

Vad kostar det att ha Coop Mastercard Mer?

Coops kreditkort har en årsavgift på 295 kr och 95 kr för extrakort till familjemedlemmar. För att ”få tillbaka” 295 kr i värdecheckar behöver man samla 29500 poäng per år, vilket de flesta gör så länge man använder kortet till de flesta inköp på och utanför Coop. För en familj är det inga problem att komma upp till den nivån.

Alla inköp med kortet samlas på en faktura som skickas ut månadsvis med post (29 kr) eller digitalt som e-faktura (0 kr). Så länge man betalar den i tid blir det ingen räntekostnad på krediten. Skulle man vara sen med betalning är det en ränta på 15,95%.

Valutaväxling vid köp i annan valuta kostar 1,75% och ett uttag i automat kostar 1,5% (minst 35 kr).

Räkneexempel Effektiv ränta är 20,28 % vid betalning med e-faktura (24,00 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).

Försäkringar kopplade till Coop kreditkort

När man betalar minst 75% av en resa aktiveras en kompletterande reseförsäkring. Den innefattar bland annat avbeställningsskydd och försäkring vid förseningar. Familjemedlemmar inkluderas så länge deras resa också är betald med kortet.

Tänk på att det är just en kompletterande till din hemförsäkring eller separat reseförsäkring.

Hyr du en bil utomlands får du självriskeliminering genom kreditkortsförsäkringen och en skada på hyrbilen kan ersättas med upp till 20 000 kr.

Köpförsäkringar som är inkluderade är prisgaranti, drulle och garantiförlängning. Du behöver alltså inte teckna de tilläggsförsäkringar som vissa butiker erbjuder i kassan.

Ansökningskrav

För att ansöka och bli beviljad ett Coop Mastercard Mer måste man uppfylla vissa villkor. Detta är grundkraven:

  • vara medlem i Coop
  • ha fyllt 20 år
  • ha en inkomst på över 125 000 kr per år
  • vara fri från betalningsanmärkningar
  • inneha ett BankID eller mobilt BankID (krävs för underskrifter)