Så räknar du ut räntan på ett lån

Att kunna räkna ut ränta på ett lån är viktigt för att förstå kostnad för lånet. Räntan anges i procent (%) och vanligen som effektiv årsränta för att kunna jämföra olika lån. Om du lånar 50 000 kr till en årsränta på 5% kan du beräkna räntekostnaden så här:

50 000 * 0,05 = 2 500 kr

Lättare att förstå månadskostnad för lånet

I exemplet ovan är 2500 kr vad du betalar per år för lånet. I Sverige har vi sedan länge månadslön och därför är det enklare att förstå och räkna med månadskostnad. Räknar vi om årsräntan till månadskostnad blir det,

2 500 kr /  12 mån = 208 kr

Du vet säkert hur mycket du tjänar eller får i inkomst varje månad. Då är det lättare att räkna in 208 kr som kostnad i din budget. Men glöm inte att du ska amortera på ditt lån också. Det måste finnas utrymme även för det utflödet av pengar.

Så räknar du ut låneräntans procentsats

Omvänt kan du räkna ut vad räntesatsen är om du vet beloppet. Om du på din inbetalningsavi ser att du betalat 245 kr i ränta och har en skuld på 50 000 kr. Då räknar du fram din räntesats enligt:

(245 / 50 000) *12 = 0,0588 -> 5,88%

Det kan vara bra att veta ifall du vill förhandla om ditt lån eller kanske kan hitta en annan långivare som ger dig bättre ränta. Har du t.ex. flera smålån kan det ofta löna sig att baka ihop lånen till ett större till bättre ränta.

Ett smart att göra det är att vända sig till en låneförmedlare som kan hämta förslag från flera banker samtidigt. Du kan sedan välja det bästa och billigaste alternativet. Här är några förslag på såna du kan prova. De är alla gratis att använda.