Ännu tuffare krav på amortering av bolån

Bankföreningens VD Thomas Östros har uttalat en tydlig ståndpunkt för att försöka skapa en sundare amorteringskultur i Sverige. Förslaget är att alla som tar nya bolån med en belåningsgrad på över 50% ska amortera på sitt bolån.

Nivån på 50% har resonerats fram i samarbete med Riksbanken och Finansinspektionen. Det som oroar är att bopriserna har ökat mycket mer än inkomstnivåerna, vilket ger en grogrund för en eventuell bostadsbubbla. Den senaste 15-årsperioden har priserna på bostadsrätter ökat med nästan 5 ggr så mycket som den disponibla inkomsten för hushållen.

bostadsratter-amortering

Tidigare i år föreslogs amorteringskrav på lån över 70% av marknadsvärdet men nu vill man strama åt det ännu hårdare. Att ha hög belåningsgrad utgör i många fall en ekonomisk sårbarhet för många.

Pruta för att få råd med amorteringen

Att pruta på räntan för bolånet är något som många fått upp ögonen kring på sistone. Bland annat har det lett till att man nu satt press på bankerna att redovisa snittpriset på sina kunders räntor istället för listpris.

Den som inte redan har utnyttjat prutmånen kan finansiera en ökad amortering genom att förhandla om räntan. En ränterabatt på 0,4% är inte helt ovanligt och det skulle för en bolånetagare som har två miljoner kr i lån ge 8000 kr extra i kassan. Att använda det för amortering är då ett väl valt beslut för en tryggare ekonomisk framtid.

Föreslås endast gälla nya lån

Förslaget med det högre amorteringskravet föreslås endast gälla för nya lån. Det vi som låntagare kan fråga oss är om detta kommer leda till en inlåsning. Vad händer t.ex. om vi vill byta bank då det i praktiken innebär ett nytt lån, men för samma bostadsrätt eller villa. Det kan hända att bankerna utnyttjar situationen för att tvinga kunder att stanna kvar.