Så skyddar du din identitet vid ID-stöld

Identitetskapning är idag den vanligaste formen av bedrägeri. Varje år utsätts ca 85 000 svenskar ut för ID-stöld.  Ett brott blir det inte förrän uppgifterna används på ett eller annat sätt. Det kan vara för egen ekonomisk vinning eller någon annan typ av brottshandling.

Sätt hänglås på din identitet

Att få din identitet stulen kan kännas kränkande. Det sätter oss också i en stressig situation då vi inte känner kontroll. Det kan ta ett tag innan allt kan ställas till rätta. Ibland måste man till och med lägga en så kallad hårdspärr över sitt eget personnummer.

För att komma till rätta med en ID-stöld måste man själv skicka in en polisanmälan. Det måste göras för varje enskilt bedrägeri var för sig. Därefter får man vara beredd på att lägga ganska mycket tid på att bestrida fakturor och andra krav som din stulna identitet använts till.

Vad räknas som ID-handling?

Det finns många olika saker som kan bli stulet och användas i ditt namn. Allt som räknas som en ID-handling är det som är hett byte. Det är inte bara din legitimation. Därför gäller det att försöka skydda sina handlingar i alla lägen.

Exempel på ID-handlingar

  • körkort
  • legitimation
  • pass
  • bankkort
  • PIN-kod
  • digitala signaturer som Bank-ID

Dessa är alla saker som behövs för att kunna genomföra olika köp eller signera dokument online. Bedragaren som kommit över dina uppgifter kan beställa saker på Internet, lägga upp nya banklån och beställa telefonabonnemang.

Hur de gör för att fullfölja brotten är lite olika men vissa är så fräcka att de beställer till din hemadress för att sen gå och hämta ur din postlåda.

Men det finns sätt på vilket man kan försöka skydda sina ID-handlingar. Flera banker har börjat sälja en typ av försäkring som de kallar för ID-skydd.

UC ID-Skydd

Varje gång någon försöker teckna ett abonnemang eller ta ett banklån så görs en kreditupplysning. De allra flesta företag inhämtar den från UC. Om man har säkerhetstjänsten UC ID-Skydd får man ett meddelande så fort kreditupplysningen hos UC ändras. Meddelandet kan fås som SMS eller epost. Det gör att man har mer tid på sig att agera.

Om man misstänker att det är en ID-kapning får man hjälp direkt och hjälpen är tillgänglig dygnet runt via en jourtelefon. Förutom att man får direkt hjälp ingår även ett skydd mot eventuella skulder som kan uppstå efter kapningen. Det gäller såklart förutsatt att man upptäckt den och vidtagit de åtgärder som man instruerats om.

Förutom ID-skyddet erbjuder UC även en förlustanmälan och en bedrägerispärr. Det är också tjänster som gör det svårare för bedragare att kunna använda de stulna uppgifter.