Räkna på lån

Att låna pengar kostar och det är därför viktigt att räkna på lånet innan du skriver på nåt. Du måste dels kunna betala räntan men också amorteringen. För att du ska klara av din vardagsekonomi behöver du göra en kalkyl. Här kan du få lite handfasta tips på hur du ställer upp en lånekalkyl.

Enkel lånekalkyl med papper och penna

Det finns många olika kalkylatorer online för olika typer av lån som effektiv ränta på snabblån (SMS-lån), bolån med och utan ränteavdrag osv. Det enklaste sättet att börja få lite förståelse för räntor och lånekostnader är dock att ta fram den gamla hederliga pennan, papperet och en miniräknare. Det räcker i de allra flesta lägen för att få en bra bild över vad ett lån kostar.

Det du behöver veta är:

  • Lånebelopp
  • Ränta
  • Återbetalningstid

För att visa på ett exempel kan vi använda följande lånevillkor; privatlån på 100 000 kr till en ränta på 4,95% och med en återbetalningstid på 3 år.

Så beräknar du räntekostnaden

För att beräkna ränta ska du multiplicera lånebeloppet med räntesatsen. Med våra exempelsiffror blir räntekostnaden då:

100 000 kr * 0,0495 = 4 950 kr

Det är i grova drag vad lånet kostar varje år. Nu hör det till saken att ett privatlån avbetalas varje månad och i takt med att totala skulden minskar, kommer räntekostnaden också att minska. Men, för en grov översikt kan du räkna som ovan. För att räkna ut räntekostnad per månad är det bara att dela årsbeloppet med 12, vilket blir avrundat 412 kr.

Räkna ut månadsutgiften

Om villkoret för lånet är månadsvis avbetalning ska du varje månad betala av en andel av lånet. Hur mycket beror på om du har rak amortering eller annuitet. Vid annuitet betalar man samma totalkostnad varje månad, men den del som är amortering och räntedelen är olika. Vid rak amortering är amorteringen samma månadsvis, vilket gör att räntekostnaden sjunker ju mer man avbetalat.

Om vi räknar på rak amortering för vårt lån på 3 år blir vår månadsvisa amortering:

100 000 kr / (3 * 12) = 2 778 kr

Den totala månadsutgiften som din ekonomi måste klara av blir då:

2 778 kr + 412 kr = 3 190 kr

För att sammanfatta, om du vill låna 100 000 kr i 3 år och får en ränta på 4,95% så måste du ha tillräckliga marginaler i din privatekonomi som klarar av att betala 3 190 kr per månad.

Den här enkla metoden kan du använda för att själv jämföra olika lånealternativ. Det ger en tillräcklig grund för att se om din budget håller ihop trots ett lån att betala av på.