Hemutrustningslån

Ett hemutrustningslån vänder sig till utländska medborgare som bor i Sverige och omfattas av svenska kommuners mottagande av flyktingar. Lånet kan användas för köp av hemutrustning som exempelvis möbler och porslin. Lånet får inte användas till att betala hyra, mat etc.

Centrala Studiestödsnämnden är långivare

Långivare bakom Hemutrustningslånet är Centrala Studiestödsnämnden (CSN) och villkoren för att få låna är att det gått mindre än två år sen ankomsten till Sverige. Lånet ges endast till personer över 18 år. Man ska omfattas av flyktingmottagandet eller etableringsförordningen.

Lånebeloppet kan variera från 5 000 kr upp till 35 000 kr beroende på boendesituation och antal sökande. En del boenden erbjuds möblerade och då beviljas i regel ett lägre belopp. Om man redan har ett hemutrustningslån och flyttar från en möbler till en omöblerad kan man ansöka om utökat belopp.

Gifta och sambos ska ansöka om lånet tillsammans. De två första åren är amorteringsfria sen måste avbetalning påbörjas. Återbetalning läggs upp på maximalt 7 år.

Så betalas Hemutrustningslånet ut

Om ett lån beviljas kan pengarna fås antingen genom en kontantavi genom Swedbank. Den skickas då med post och man lösen in checken hos Swedbank eller genom en kuponginlösen.

Ett annat alternativ är att få pengarna utbetald till ett bankkonto. Återigen är det Swedbank som är ombud och som hjälper till via deras kontor.

Läs mer på CSNs hemsida.