Låna pengar med BankID

Att legitimera sig på Internet med BankID har nästan blivit en standard. Det är en väldigt utbrett metod även inom bank- och finansvärlden för inloggningar eller verifikation vid låneansökningar. Den som vill låna pengar via nätet behöver i regel alltid inneha ett BankID på datorn eller ett mobilt BankID.

Man behöver idag sällan besöka ett fysisk bankkontor för att göra ekonomiska ärenden. Det gäller även ansökningar om lån av pengar. De flesta banker och kreditinstitut har ansökningsformulär online och verifieringen av din identitet görs med BankID.

Är man flera personer som ansöker och ska signera avtal finns det också lösningar för det. Den medsökande kan få ett mail med länk till verifieringssida. Där signerar man ansökan och färdigt låneavtal med hjälp av sitt eget bankid.

BankID på laptop

Så hämtar du ditt BankID

BankID, eller e-legitimation, är något som kan laddas ner från internetbanker. Om du har konto och internetbank hos någon av storbankerna som t ex Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB kan du där logga in och ladda ner ditt BankID.

För att kunna ladda ner det första gången kan du behöva verifiera dig med bankdosa eller pinkod. BankID:n finns att ladda ner till stationära datorer, laptops och till mobila enheter som smartphones och surfplattor. Leta efter Mobilt BankID hos din Internetbank.

För att kunna använda ett bankid behöver du också installera BankID säkerhetsapp som finns att hämta i App Store för dig med iPad/iPhone och i Google Play för dig med Android-enhet.

BankID-tekniken är framtagen av och hanteras av företaget Finansiell ID-Teknik BID AB. Du kan läsa all information om systemet och hur man kommer igång på deras hemsida.