Mastercard vs VISA

De allra flesta som har ett kreditkort har antingen en logotyp från Mastercard eller en från VISA på sitt kort. Ett kreditkort har egentligen tre finansiella aktörer inbakade i sig.

Det första är utgivaren av kortet vilket kan vara din bank eller ett annat finansiellt institut som t.ex. EnterCard. Sen är det också vanligt att många kreditkort är kopplade till ett bonussystem som t.ex. SAS, Norwegian eller COOP.

Sist har vi det betalnätverk som kreditkort hör till och där hittar vi Mastercard och VISA. Andra kända nätverk är American Express och Diners.

Butiker som accepterar Mastercard och VISA

Både kort med VISA och Mastercard accepteras som betalmedel på över 30 miljoner inköpsställen världen över. Mastercard har något större utbredning men det är sällan man stöter på en butik som bara accepterar den ena och inte den andra. Korten går också att ta ut pengar med i över 2 miljoner uttagsautomater globalt.

Försäkringar och bonusprogram

Både VISA och Mastercard har olika förmåner kopplade till kortet, men det beror snarare mer på vilken typ av kort du har än om det är just VISA eller Mastercard.

Olika VISA-kort kan ha helt olika förmåner, rabatter eller försäkringar. Det är utgivaren av kortet som kryddar med olika bonusprogram och liknande.

Så slutsatsen om man ska välja Mastercard eller VISA är egentligen att det spelare ingen roll. Du ska fokusera på att välja vilka förmåner, villkor och bonusprogram som passar dig och din livsstil bäst.