Monetti Flexilån och Monettilån

Monetti erbjuder två olika sätt att låna pengar. Monettilånet är ett traditionellt lån där du får utbetalt en klumpsumma direkt och som du sedan ska amortera tillbaka över en löptid.

Monetti Flexilån är ett kreditlån, vilket innebär att du får tillgång till en kredit som du kan göra uttag från när du behöver. Det blir en långsiktigare lösning där du slipper ansöka om nya lån när behovet av pengar infinner sig igen. Du gör bara helt enkelt ett nytt uttag från Flexilånet.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Båda har en maxgräns på 20 000 kr och det tas ingen UC vid ansökan till vare sig Flexilånet eller Monettilånet.

Bakom lånen ligger det norska bolaget Folkefinans, som har en svensk filial i Stockholm. Du som vill ha hjälp kan ringa till kundtjänst i Sverige. De har öppet varje dag.

Grundläggande villkor för Monettis låntagare

För att kunna beviljas ett lån från Monetti måste man uppfylla följande kriterier:

  • vara minst 18 år
  • ha en taxerad inkomst
  • vara folkbokförd i Sverige
  • inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden

Kostnaden för Flexilånet

När det gäller flexkrediten betalar man bara när man utnyttjat krediten. Den nominella räntan ligger på 39%. Den effektiva årsräntan blir däremot en bit högre. Dels får man betala 50 kr i uttagsavgift och sen tillkommer även fakturaavgift på 45 kr för varje avisering. För att kunna jämföra med andra lån kan du se på följande exempel.

Vid utnyttjad kredit på 15 000 kr i 12 månader, nominell ränta 39%, uppläggningsavgift 350 kr, uttagsavgift 50 kr och aviavgift 45 kr. Totalt att återbetala 21 359 kr (1 780 kr per månad). Effektiv årsränta: 56,7%.

För Monettilånet betalas löpande en amortering och ränta. Här är också den effektiva räntan olika beroende på längden på lånet. Ju längre lån, desto lägre blir den effektiva årsräntan. Det betyder inte att lånet är billigare, utan bara att till exempel den fasta avgiften för uppläggning smetats ut över en längre period. Det finns tabeller på Monettis hemsida som visar exakta jämförelseräntan för olika lånebelopp och återbetalningstider. Se mer här.