Bli medlem i facket och sänk räntan på dina lån

Att vara medlem i ett fackförbund kan ge direkta ekonomiska fördelar. Många fackförbund har förhandlat fram särskilda låneavtal med några av de stora svenska bankerna. Dessa medlemslån kan ge lägre ränta än vad du annars skulle ha fått.

Den som vill låna pengar hos Swedbank, Nordea eller SEB bör kolla upp om det finns särskilda avtal om lån via sitt fackförbund. Avtalen gäller i regel på privatlån men det finns också särskilda avtal kring bolån, som t.ex. Unionens avtal med SEB.

facket-och-lana-pengar

Vanligt förekommande är att fackmedlemmar slipper uppläggningsavgift och aviavgifter, något som kan ge ett par hundra till tusen kronor i besparing. Därtill kommer att facket kan ha förhandlat om att deras medlemmar ska erbjudas en lägre ränta pga deras medlemskap. Det finns dock ingen garanti för att du kommer få en lägre ränta än vad som listas på bankens hemsida vid ansökningstillfället.

Alla ansökningar behandlas individuellt och det som avgör vilken ränta du erbjuds beror till största delen på din kreditvärdighet, din inkomst, andra skulder, lånets storlek och din betalningsförmåga.

Det som medlemskapet i facket kan ge är en sänkt ränta utifrån dina grundförutsättningar. Om du normalt skulle ha erbjudits en ränta på 5,7%, kanske ditt fackmedlemskap ger dig sänkt ränta med 0,3%-enheter. För ett lån på 100 000 kr ger det en sänkt årskostnad på 300 kr.

Medlemslån genom facket

Vi har tidigare skrivit en del guider kring just medlemslån som du kan ta del av. Läs på om bland annat Kommunals medlemslån och kika även på Unionens erbjudande tillsammans med SEB kring både bolån och privatlån.

Mer om medlemslån >>