Bankkort för barn och ungdom

Att lära sig hantera pengar är viktigt för att kunna klara sig bra i dagens samhälle. Det kontantlösa samhället är på väg att bli fullt utvecklat och kanske är det en bidragande orsak till att allt fler hamnar i ekonomisk knipa. Vi ser inte pengarna längre, som idag representeras av siffror på en hemsida eller i en app, istället för att vara mynt och sedlar i en plånbok eller spargris.

ica-bankkort-barnSom förälder är det vår uppgift att förbereda våra barn för framtidens vuxenliv. En del i det är att lära sig hantera pengar och förstå hur man budgeterar och får pengarna att räcka till det man vill och behöver köpa. Veckopeng och månadspeng är ett bra sätt att lära sig hantera pengar på. Idag måste vi lära våra barn att hantera digitala pengar istället för kontanter.

Spargrisen blir magrare i det kontantlösa samhället

Många av dagens föräldrar växte upp med spargrisen. Men i takt med att det kontantlösa samhället breder ut sig blir det allt svårare att ge veckopeng och månadspeng i kontanter. Och frågan är om det bästa ändå inte är att barnen ska lära sig hantera pengar på framtidens sätt, med kort och siffror på en internetbank.

I en nyligt genomförd undersökning av Nordea visar det sig att 43 procent av föräldrar ger fickpengar som banköverföring. Användandet av bankkort hos barn och ungdomar ökar i åldrarna 9-17 år. Emma Persson, privatekonom på Nordea, menar på att många underskattar sina barns förmåga att tänka i digitala termer om pengar. Många barn spelar idag spel på datorer, smartphones och läsplattor. Vanliga inslag i spelen är att man får poäng, eller fiktiva pengar, som man sen kan spara eller spendera inne i spelet.

Banker som erbjuder bankkort till barn

Så, om man nu bestämt sig för att börja ge veckopeng, månadspeng eller fickpengar vid behov genom bankkort, vilka banker kan man vända sig till? Vi har gjort en sammanställning av bankernas tjänster för unga.

Swedbank

Swedbank har flera olika tjänster som vänder sig till och passar bra för barn och ungdomar.

MASTERCARD Bankkort Ung
Ett eget bankkort med vilket man kan betala nästan överallt och ta ut pengar i en automat. Kortet är kopplat till ett konto och man kollar saldo via internetbank på dator eller via appen Mobilbanken UNG. Man kan designa sitt eget bankkort om man vill.

Skapa egna sparkonton
Via internetbanken ung kan barnet hålla koll på sina pengar och skapa egna sparkonton, samt flytta pengar mellan kortet och sparkontot.

Swish överföring mellan mobiler
Swish är ett smidigt sätt att betala småbelopp på genom mobilen. Ffall någon bjuder på en fika eller om man glömt ta med sig pengar kan man swisha över pengar mellan konton kopplade till mobilnummer.

SEB

Maestro är ett betal- och uttagskort som vänder sig till alla under 21 år. Det är ett kostnadsfritt bankkort som SEB ger ut och alla som skaffar Maestro-kortet får även ID-kort utan kostnad. Kortet fungerar över hela världen och är kopplat till ett privatkonto i banken.

Nordea

Nordea har två paket eller kundprogram som de kallar det, som vänder sig till unga personer. Från 11 år kan man bli kund och får då ett kostnadsfritt Electronkort, Internetbank och telefonbank. Bankkort Electron är kopplat till ett Personkonto till vilket föräldrarna kan föra över pengar. Båda föräldrarna måste godkänna öppnandet med sina namnteckningar. När man fyllt 16 år kan man få ett Bankkort VISA hos Nordea.

ICA banken

Även ICA banken erbjuder bankkortet Maestro till ungdomar. Det är kostnadsfritt för alla under 21 år, det fungerar att betala med i butiker över hela världen och kan användas för att ta ut kontanter i uttagsautomater. ICAs Maestro-kort fungerar även som bonuskort när man handlar på ICA. För varje 100 kr får man 1 kr i återbäring/bonus. Ansökan om kort kan göras online för den som fyllt 16 år. Är barnet under 16 år måste man ladda hem och fylla i en blankett.

Fler banker som har ungdomskort

Generellt om att skaffa bankkort till ungdom

Eftersom barn och ungdomar är under 18 år kräver banken föräldrarnas tillåtelse för att öppna konto och skaffa bankkort. Tänk på att det kan krävas ID-kort för att betala med bankkort på vissa inköpsställen. ID-kort till barn utfärdas av banken och ingår oftast i tjänsten utan extra kostnad.

De vanligast bankkorten är VISA Electron och Maestro. Båda dessa kort fungerar bara när det finns direktkontakt med banken och man kan inte övertrassera kontot med dessa kort.

Acceptera inga avgifter för att bankkortet. Förhandla med banken eller byt bank.

Om ditt barn använt kortet och betalat för en tjänst på nätet eller ingått annat avtal med någon handlare kan du som förälder häva köpet. Enligt lag får inga avtal ingås med personer under 18 år. Avtal får endast tecknas av förälder för barns räkning.