Så kan du förbättra ditt kreditbetyg

Ett steg i processen vid en låneansökan är att långivaren gör en analys av ditt kreditbetyg. Att ha ett bra betyg är därför något som gör det lättare att få lån med bra villkor. Här får du handfasta tips på hur du kan förbättra och höja kreditbetyget.

Kreditbetyg är ett mått på hur god din betalningsförmåga är. Saker som påverkar betyget är bland annat antalet registrerade betalningsanmärkningar och hur många förfrågningar som gjorts hos kreditupplysningsföretag som UC eller Bisnode. Att ha ett högt kreditbetyg betyder att man är kreditvärdig och gör det enklare att få lån, teckna abonnemang eller hyra en bostad.

Bättre kreditbetyg kan öka chansen att få lån
Får den som har högt kreditbetyg mer kärlek…från banken?

Om du inte har en aktuell kreditupplysning hemma redan, läs då  om hur du kan beställa en kreditupplysning.

Våra tips för högre kreditbetyg

 1. Gör dig av med krediter som du inte använder.
  I en kreditupplysning från UC syns hur många krediter du har och vilka belopp de är på. Att ha många inverkar negativt på ditt betyg så gör dig av med de krediter du absolut inte behöver.Samla hellre ihop och ansök om ett högre tak hos en kreditgivare om du behöver extra ibland som vid resebokningar. Avsluta och klipp dina onödiga kreditkort. Betalkort utan kredit syns inte, så de kan du behålla om de är gratis eller om du känner att du behöver de.
 2. Sänk graden av kreditutnyttjande.
  Att ha en stor kredit kan inverka positivt i bedömningen. Det visar på att någon annan bedömt dig vara kreditvärdig.Om du däremot hela tiden ligger och slirar på maxtaket och kanske dessutom inte betalar av din kreditskuld månad för månad rasar du ner på skalan för kreditbetygen.
 3. Minska antalet kreditförfrågningar.
  Att många kreditupplysningar har gjorts är något som inverkar negativt. Det visar att du ofta tänker på lån, abonnemang och konsumtion. En kreditgivare vill se att du har en god betalningsförmåga och att du hellre håller dig till ett fåtal lån och krediter istället för många små.Ett sätt att minska på antalet UC-förfrågningar är såklart att ansöka om färre lån. När du ansöker kan du gå via en låneförmedlare. Fördelen är att det bara görs en upplysning hos UC, men du får flera låneofferter att ta ställning till.
 4. Flytta inte runt för mycket.
  En person som bor länge i samma bostad är mer kreditvärdig än en som flyttar runt mycket. Banken tycker att det talar för en mer stabil livssituation och att du då skulle ha bättre betalförmåga.
 5. Öka på din inkomst.
  Inkomsten påverkar såklart hur mycket man kan låna och vilken betalningsförmåga man har. Därför är det bra att öka på sin inkomst om man vill få ett bättre kreditbetyg.
 6. Ha en kreditvärdig medsökande.
  Om man är ett par, gifta eller sambos kan man ansöka om lån tillsammans. Det kallas för att man har en medsökande. Gör det framförallt om det ni ska köpa är gemensam egendom.Det kan dock inverka negativt på kreditvärdigheten om den medsökande har dålig kreditvärdighet. Tvärtom kan det öka på din kreditvärdighet i låneansökan om din medsökande har ett likvärdigt eller kanske något bättre kreditbetyg.

Ta reda på ditt kreditbetyg

Ett sätt att ta reda på sitt kreditbetyg är att vända sig till UC eller Bisnode. Från de kan du beställa upplysningar som finns om din ekonomi.

En annan tjänst som finns är Kreddy. Det är en app utvecklad av Schibsted Fintech och som finns för iOS och Android.