Test av Kreddy – en app för kreditbetyg

I sommar har appen Kreddy lanserats. Det är en app som ska hjälpa privatpersoner att hålla koll på sitt kreditbetyg. Appen ska också ge tips på hur betyget kan förbättras. Den är utvecklad av Schibsted Fintech i samarbete med UC.

Appen kan laddas ner till både iOS och Android. Den är gratis och det är enkelt att komma igång. Efter att ha godkänt villkoren för appen och för UC loggar man in och verifierar sig med hjälp av BankID. För att komma vidare anger man sedan sin epost.

Kreditbetyg skala 0 – 100

Direkt kastas man sedan in i appen och får sin dom. En cirkel med en mätare visar var man ligger på kreditbetygsskalan. Skalan går från 0 till 100 där en så låg siffra som möjligt är bäst.

Bästa kreditbetyget hos Kreddy

Kreditskalan från 0-100

Utmärkt
mycket goda chanser att få lån. 49% av alla svenskar tillhör denna grupp.

Mycket bra
goda chanser att beviljas lån. 28% av svenskarna finns i denna grupp.

Bra
här finns 14% av svenska privatpersoner. Chansen att få lån finns men kan förbättras.

Mindre bra
4% av svenskarna har små möjligheter att få lån.

Svag
få eller inga möjligheter att beviljas lån. 5% av befolkningen finns i denna grupp med dåliga ekonomiska förutsättningar att låna pengar.

Översikt av lån och krediter

En annan del av appen visar vilka lån och krediter man har beviljats och utnyttjat. Lånen är uppdelade i kategorier där bolån och övriga krediter som kreditkort etc. visas separat.

För kreditkort och andra krediter visas dels hur stor den beviljade krediten är men också hur mycket som är utnyttjad. Här släpar dock informationen efter då uppdatering inte sker dagligen.

Man kan klicka sig in på de olika grupperna och se mer detaljer om hos vilka banker man har krediter och hur stora de är. Vill man se hur sin kreditskuld utvecklats över tid kan man få det presenterat i en snygg graf.

Graf över utnyttjad kredit

För att hjälpa användaren att förbättra sitt kreditbetyg finns en snabb och enkel guide om faktorer som påverkar betyget.

Brygga till Lendo

I appen finns en flik som uppmuntrar till att baka ihop smålån för att få ner räntekostnaden på sina skulder. Appen är gratis och det är gratis att inhämta kreditbetyget från UC. Bryggan till Lendo är apputvecklarnas möjlighet att tjäna pengar.

Lendo är en låneförmedlare där varje nytecknat lån ger en kickback, en provision, till företaget. Så för varje ny kund som kommer från appen via Lendo till en bank tjänar Schibsted pengar.