10 vanliga orsaker till avslag på låneansökan

Att låna pengar är något de allra flesta nån gång i livet gör. Det kan vara för att studera, köpa en bostad, en ny bil eller som renoveringslån. Det är långt ifrån alla låneansökningar som beviljas. Det gemensamma för alla orsaker är att betalningsförmågan bedöms vara för dålig. Här är tio vanliga orsaker till avslag på en låneansökan.

Det är ingen rättighet att få låna pengar. Däremot har du som fått avslag på din låneansökan rätt att få veta på vilka grunder din ansökan nekades. Du ska till exempel få veta vilka uppgifter de använt om dig för att bedöma din ekonomiska situation

Har du fått avslag på din låneansökan?
  • Låg inkomst, alla långivare har lägstanivå på inkomst hos den sökande. Om inkomsten är för låg beviljas inte lånet
  • Betalningsanmärkningar, majoriteten av alla långivare har nolltolerans mot betalningsanmärkningar. Det är en vanlig orsak till avslag. Det finns dock långivare som tillåter en eller flera anmärkningar (läs mer)
  • Skuld hos Kronofogden, att ha ett skuldsaldo hos Kronofogden sätter direkt stopp för den som vill ta nya lån.
  • För ung eller för gammal, ålder är en faktor som långivarna tar hänsyn till. Du som är under 18 år kan inte låna pengar. Detsamma gäller äldre personer även om åldersgränsen där kan variera mellan olika långivare.
  • Inget fast jobb, även om du just nu har en tillräckligt hög inkomst för att få ett lån kanske ditt jobb är tillfälligt (vikariat, projektanställning). Psst! Hos Bluestep Bank kan det vara lättare trots att du inte har fastanställning.
  • Ny egenföretagare, du som startat eget företag har svårare att få lån om ditt företag inte kan visa upp tillräckligt lång historik över inkomster. Du bör kunna visa upp ditt företags bokföring för de två till fem senaste åren.
  • Små marginaler i ekonomin, även om du har tillräckligt bra inkomst kanske din privatekonomi är pressad. Dina marginaler är små, vilket gör att banken ser en risk i att låna ut pengar till dig.
  • För många kreditförfrågningar, de allra flesta långivare gör kreditförfrågningar hos UC, Soliditet eller andra kreditupplysningsföretag. Om du har gjort många ansökningar och därmed fått många förfrågningar kan banken se det som en negativ faktor. Ansökningar via låneförmedlare (t.ex. Lendo) ger endast en förfrågan men flera låneofferter.
  • Syftet med lånet, om du planerar att bygga nytt eller renovera ett hus i ett område med låga taxeringsvärden kan du få avslag. Banken ser en risk i att lånen på huset inte kan betalas av vid en eventuell försäljning.
  • Fel bank, bankerna har olika modeller för att bedöma betalningsförmåga. En exakt likadan ansökan kan beviljas av en annan handläggare.

Läs mer om låneansökningar och avslag