3 tips för dig som lånar pengar privat

Att låna ut till eller låna pengar av en annan privatperson kan vara en enkel och billig lösning jämfört med att vända sig till banken. Om man är i behov av mindre kapital och går i tankebanor om att ta snabblån, SMS-lån eller mikrokrediter, stanna upp och överväg möjligheten att låna av någon du känner.

När privatpersoner lånar pengar av varandra är det bra om man ändå gör det till en formel grej. Det kan annars lätt skapa irritation och slita på vänskapsförhållandet. I värsta fall leder det till slutet på er relation.

Skriv en skuldförbindelse (revers)

Om lånet är på ett betydande belopp och du vet att det kommer ta flera månader, kanske år innan du betalat tillbaka alltihopa, skriv då en skuldförbindelse. Ett sådant dokument bör innehålla:

 • Ditt namn + personnummer
 • Din väns namn + personnummer
 • Startdatum för lånet
 • Lånebeloppet
 • Ränta
  Titta på marknadsräntan som banker ger och försök hitta en nivå som passar och känns rätt för båda parter.
 • När/Hur ska skulden betalas
  Ska den betalas i sin helhet ett visst datum, eller ska den amorteras bort successivt varje månad.
 • Avbetalningsplan
  Datum, räntebelopp, amorteringsbelopp

Skuldförbindelsen är ett kontrakt som ni skriver ut i två exemplar, undertecknar och behåller en varsin kopia av. Ett tips är att varje avbetalning signeras så att det inte kan råda något tvivel om återbetalningar och resterande skuld.

Dokument mall skuldebrev

Ladda ner mall för skuldebrev

Vi har tagit fram en mall som du gratis kan ladda ner och använda om du ska låna ut pengar till någon, eller låna pengar av någon du känner. Här finns ett gratis skuldebrev.

Var tydlig med vad pengarna ska användas till

[wp_ad_camp_1]När man tecknar ett privatlån hos banken behöver man inte uppge vad man ska använda pengarna till. När man däremot lånar pengar av vänner är det bra att vara ärlig och öppen med hur pengarna ska användas. Om man inte berättar kan det leda till oro och spänningar emellan.

Kanske det till och med är så att vännen/familjen kan hjälpa till med något så du slipper betala hela eller delar av den kostnad du hade tänkt ta annars.

Säkerställ att du kan betala tillbaka allt

Det är alltid viktigt att ha bra koll på sin ekonomi och så även vid lån av pengar från vänner och familj. Se till att du har tillräckliga marginaler så att du kan följa den avbetalningsplan ni kommit överens om.

Gör din egen kreditvärdering

Du som lånar ut pengar till andra kan göra en kreditvärdering av låntagaren. Du kan beställa kreditupplysning på personen om du vill få ett bättre underlag. Var heller inte rädd för att ställa frågor.

Hos UC finns en tjänst som heter UC Direkt och lämpar sig för att ta ut enstaka upplysningar.

3 svar på ”3 tips för dig som lånar pengar privat

 • 2014-10-15 kl. 18:33
  Permalänk

  Hej behöver verkligen låna ikapp mig efter då allt började igen försäkringskassan tyckte sig inte behöva betala ut två månader sjukpenning då dom ansåg att jag son chaufför då jag väntade på magnetröntgen skulle säga upp mig å ta ett jobb jag klarade med kass vänster hand dessutom vänsterhänt så sedan dess har jag halkat efter om man inte fixa annat jobb fick jag inga pengar ändå tjänar jag ca 300000 om året nu behöver jag köpa en billig bil så jag kommer till jobb mvh

 • 2017-03-20 kl. 10:16
  Permalänk

  Har lånat ut 60 000 kr till en vän. Vi har skrivit en skuldebrev med amorteringsplan och ränta. Avbetalningen skedde enligt överenskommelse de tre första månaderna, men har sedan upphört. Jag har påmint via mail ett antal gånger, utan resultat. Hittills är summan av de icke betalda amorteringarna plus ränta c:a 8000 kr. Vad kan jag göra?

Kommentarer är stängda.