Inga lån helt utan krav

Om du vill låna pengar kravlöst lär du få leta länge. Åtminstone om du letar på kreditmarknaden där alla aktörer ställer krav på låntagaren. Däremot kan kraven vara mer eller mindre hårt satta. Läs vidare om de olika krav som kan förekomma.

De vanligaste kraven som svenska kreditgivare och banker ställer berör följande områden.

Inkomst

pengarDe allra flesta banker ställer krav på att du som lånar ska ha en fast inkomst. Beloppet kan variera beroende på hur stort lån och vilket typ av lån du ska ta. Du som har en fast anställning med jämn inkomst har större chanser att få lån än den som har tillfällig anställning eller är egen företagare. Företagare som nyligt startat en verksamhet har väldigt svårt att få lån då de ofta är helt utan inkomst.

Betalningsanmärkningar och Kronofogden

Alla storbanker har hårda krav när det gäller betalningsanmärkningar. Vill du låna pengar från dessa kreditgivare måste du se till att vara fri från registrerade anmärkningar. Det finns några aktörer (t.ex. Bluestep) som tar lättare på denna punkt.

Ärenden hos Kronofogden däremot är något som stjälper dina chanser att få lån. Inga för oss kända kreditinstitut tillåter aktiva ärenden hos Kronofogden.

Krav på minimiålder

Det vanligaste är att du måste vara minst 18 år för att få låna pengar. Vissa kreditgivare vill se att du är minst 20 år och några ytterligare år äldre för att få ansöka om lån.

Folkbokföring

Att vara skriven i Sverige med svensk postadress är ett krav som måste uppfyllas för att få låna från svenska kreditgivare.

Registrerat mobilnummer i ditt namn

Ibland förekommer krav på att du som ansöker om lån ska ha ett mobilnummer skrivet i ditt namn.

 

Det finns nog inga lån som är helt kravlös. Inte ens att låna pengar från mamma och pappa. Det ligger i ordets natur att med ”lån” följer krav på att betala tillbaka.