Så betalar du fakturor med kreditkort idag

För lite drygt ett år sen skrev vi en artikel om möjligheterna att betala räkningar med kreditkort. Modellen var relativt ny i Sverige då men hade flera år på nacken i bland annat USA. Här kommer en ny översyn om vad som hänt det senaste året.

Betalo och Billhop var tidigt ute på den svenska marknaden att erbjuda fakturabetalning med ditt kreditkort. Modellen gör det möjligt att betala räkningar på kredit samt kunna samla bonuspoäng i olika medlemsklubbar även på fakturor.

kreditkort

Under året som gått har fler aktörer tillkommit.

Hos Bank Norwegian kan man betala fakturan via Mina Sidor. Man loggar in och väljer kortet som betalkonto och fyller i OCR-nummer, Bankgiro/Postgiro och belopp. OBS! Till skillnad mot vanliga kortköp, där man får räntefri kredit i upp till 6 veckor, belastas kontot med kostnadsränta från och med dagen för fakturabetalning.

Ikano Bank erbjuder kreditkortet Ikano Kort. I samarbete med Betalo kan kortägare betala sina fakturor med kortet. Betalo tar normalt ut 1,9% i avgift på fakturabeloppet. För kunder med Ikano Kort tas ingen avgift ut. Man betalar genom att fylla i ett formulär på Ikano Banks hemsida, varefter man flyttas över till Betalos sida och slutför betalningen.

Även Supreme Cardhar lagt till möjlighet att betala räkningar. Tjänsten kostar 0,95% av fakturabeloppet men som lägst 30 kr. På belopp upp till drygt 3100 kr betalar man alltså 30 kr för tjänsten. Det funkar endast vid fakturor med betalning till Bankgiro. Du som betalare måste kunna identifiera dig med e-legitimation.

Kostnader för att betala faktura med kort

Att betala med kreditkortet är ett sätt att låna pengar. Om man har ett kort med 45 dagars fri kredit belastas man inte med kostnad från kreditgivaren. Däremot tar onlinetjänsten där du betalar ut en avgift. Här är aktuella kostnader förenat med att betala fakturan med kreditkortet.

Betallösning Avgift Korttyp
Billhop
billhop_logo
2,5% VISA, Mastercard, Diners Club
Betalo
betalo-logga
1,9% Debetkort, Betalkort, Kreditkort (Mastercard / VISA / American Express)
Bank Norwegian kreditkort 1,41%* Mastercard
Ikano kort & Betalo 0% +25 kr** VISA
Supreme Card 1% Mastercard

* kostnadsränta tas ut från och med betaldagen för fakturan. Om du därefter betalar hela fakturasumman på din avi från Bank Norwegian efterföljande månad blir kostnadsräntan 1,41%.
** Ikano tar 25 kr i aviavgift

Läs mer